Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.
recept,fotorecept,cvikla - červená repa,mrkva,jogurt biely 3,5% tuku,Zeleninové šaláty,Indická kuchyňa,Bezlepkové
Zeleninové šaláty
Indická kuchyňa
Kuchtil
Počet porcií
4
Hmotnosť porcie
293 g
Energia porcie
195 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná
Kategórie
Zeleninové šaláty › Indická kuchyňa › Bezlepkové › Ázijská kuchyňa › Sezóna - Mrkva › Sezóna - Červená repa ›Ingrediencie
Ingrediencie
| citrónová šťava | 2 7  | polievkové lyžice kcal  | |
| cukor trstinový | 2 40  | čajové lyžičky kcal  | |
| cvikla - červená repa | 350 168  | gramov kcal  | |
| jogurt biely 3,5% tuku | 350 245  | gramov kcal  | |
| korenie mäta sušená | ½ 8  | čajovej lyžičky kcal  | |
| korenie rímska rasca mletá | ¼ 5  | čajovej lyžičky kcal  | |
| korenie čierne mleté | ¼ 5  | čajovej lyžičky kcal  | |
| maslo | 20 147  | gramov kcal  | |
| mrkva | 350 158  | gramov kcal  | |
| soľ | ½ 0  | čajovej lyžičky kcal  | |
| soľ himalájska ružová | ½ 0  | čajovej lyžičky kcal  | |
| voda | 50 0  | mililitrov kcal  | 
Recept
1.
cvikla - červená repa 350 gramov
Cviklu umyjeme a vložíme do viacej vody. Varíme domäkka cca 30 - 50 min (závisí od veľkosti). Po vychladnutí ošúpeme škrabkou na zemiaky.

2.
Cviklu pokrájame na menšie kocky.



5.
soľ ½ čajovej lyžičky • voda 50 mililitrov
Pridáme soľ, podlejeme vodou a 10-15 minút dusíme pod pokrievkou do mäkka. Necháme vychladnúť.

6.
jogurt biely 3,5% tuku 350 gramov • cukor trstinový 2 čajové lyžičky • soľ himalájska ružová ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • korenie rímska rasca mletá ¼ čajovej lyžičky • korenie mäta sušená ½ čajovej lyžičky • citrónová šťava 2 polievkové lyžice
Mrkvu zmiešame s cviklou. V jogurte rozmiešame cukor, soľ, korenie, rascu, mätu a citrónovú šťavu.

7.
Zmiešaním ochuteného jogurtu a zeleniny, šalát dokončíme. Pred podávaním necháme hodinu odpočívať v chlade.

Dobrú chuť!
























