svetvomne.sk

Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

     

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Citrónová šťava2polievkové lyžice
Cukor trstinový2čajové lyžičky
Cvikla - červená repa350gramov
Jogurt biely 3,5% tuku350gramov
Korenie mäta sušená½čajovej lyžičky
Korenie rímska rasca mletá ¼čajovej lyžičky
Korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
Maslo20gramov
Mrkva350gramov
Soľ½čajovej lyžičky
Soľ himalájska ružová½čajovej lyžičky
Voda50mililitrov

1. 

cvikla - červená repa 350 g

Cviklu umyjeme a vložíme do viacej vody. Varíme domäkka cca 30 - 50 min (závisí od veľkosti). Po vychladnutí ošúpeme škrabkou na zemiaky.

2. 

Cviklu pokrájame na menšie kocky.

3. 

mrkva 350 g

Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na kolieska.

4. 

maslo 20 g

V hrnci rozpustíme maslo a pridáme mrkvu. Osmažíme.

5. 

soľ ½ ČL  voda 50 ml

Pridáme soľ, podlejeme vodou a 10-15 minút dusíme pod pokrievkou do mäkka. Necháme vychladnúť.

6. 

jogurt biely 3,5% tuku 350 g  cukor trstinový 2 ČL  soľ himalájska ružová ½ ČL  korenie čierne mleté ¼ ČL  korenie rímska rasca mletá  ¼ ČL  korenie mäta sušená ½ ČL  citrónová šťava 2 PL

Mrkvu zmiešame s cviklou. V jogurte rozmiešame cukor, soľ, korenie, rascu, mätu a citrónovú šťavu.

7. 

Zmiešaním ochuteného jogurtu a zeleniny, šalát dokončíme. Pred podávaním necháme hodinu odpočívať v chlade.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť