svetvomne.sk

Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

    

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
citrónová šťava2polievkové lyžice
cukor trstinový2čajové lyžičky
cvikla - červená repa350gramov
jogurt biely 3,5% tuku350gramov
korenie mäta sušená½čajovej lyžičky
korenie rímska rasca mletá ¼čajovej lyžičky
korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
maslo20gramov
mrkva350gramov
soľ½čajovej lyžičky
soľ himalájska ružová½čajovej lyžičky
voda50mililitrov

1. 

cvikla - červená repa 350 gramov

Cviklu umyjeme a vložíme do viacej vody. Varíme domäkka cca 30 - 50 min (závisí od veľkosti). Po vychladnutí ošúpeme škrabkou na zemiaky.

2. 

Cviklu pokrájame na menšie kocky.

3. 

mrkva 350 gramov

Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na kolieska.

4. 

maslo 20 gramov

V hrnci rozpustíme maslo a pridáme mrkvu. Osmažíme.

5. 

soľ ½ čajovej lyžičky  voda 50 mililitrov

Pridáme soľ, podlejeme vodou a 10-15 minút dusíme pod pokrievkou do mäkka. Necháme vychladnúť.

6. 

jogurt biely 3,5% tuku 350 gramov  cukor trstinový 2 čajové lyžičky  soľ himalájska ružová ½ čajovej lyžičky  korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky  korenie rímska rasca mletá  ¼ čajovej lyžičky  korenie mäta sušená ½ čajovej lyžičky  citrónová šťava 2 polievkové lyžice

Mrkvu zmiešame s cviklou. V jogurte rozmiešame cukor, soľ, korenie, rascu, mätu a citrónovú šťavu.

7. 

Zmiešaním ochuteného jogurtu a zeleniny, šalát dokončíme. Pred podávaním necháme hodinu odpočívať v chlade.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť