svetvomne.sk

Sviečková na smotane

    

Klasická dobrota českej kuchyne je náročnejšia na čas pri varení, avšak trpezlivosť pri jej príprave stojí za tento gurmánsky zážitok.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

3 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Karlovarské toastové knedličky recept-
bobkový list6kusov
cibuľa150gramov
citrónová šťava2polievkové lyžice
cukor kryštálový1polievková lyžica
horčica plnotučná1polievková lyžica
hovädzie stehno800gramov
korenie nové - pimentovník pravý5kusov
korenie čierne celé10kusov
mlieko polotučné 1,5%100mililitrov
mrkva300gramov
múka hladká30gramov
ocot2polievkové lyžice
olej slnečnicový-
petržlen200gramov
slanina prerastená200gramov
smotana na šľahanie (30-33% tuku)200mililitrov
soľ2čajové lyžičky
voda400mililitrov
zeler150gramov

1. 

cibuľa 150 gramov  mrkva 300 gramov  petržlen 200 gramov  zeler 150 gramov

Cibuľu ošúpeme a nadrobno pokrájame. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame.

2. 

hovädzie stehno 800 gramov  slanina prerastená 200 gramov

Hovädzie mäso prekrojíme na polovicu a prešpikujme časťou slaniny.

3. 

olej slnečnicový

Pripravené mäso opečieme zo všetkých strán na oleji.

4. 

voda 300 mililitrov  soľ 2 čajové lyžičky  korenie nové - pimentovník pravý 5 kusov  korenie čierne celé 10 kusov  bobkový list 6 kusov

Vo vode vyvaríme korenia a bobkový list. Vmiešame soľ.

5. 

cukor kryštálový 1 polievková lyžica  horčica plnotučná 1 polievková lyžica

V hrnci vyškvaríme slaninu ktorá nám zostala po prešpikovaní mäsa. Oškvarky vyberieme, na masť pridáme cibuľu a orestujeme. Prisypeme cukor a primiešame horčicu, necháme chvíľu skaramelizovať.

6. 

ocot 2 polievkové lyžice  citrónová šťava 2 polievkové lyžice  voda 100 mililitrov

Primiešame zeleninu, prilejeme ocot a citrónovú šťavu. Môžeme pridať i trochu postrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna. Premiešame, prilejeme vodu a necháme dusiť 15 minút pod pokrievkou.

7. 

Do zeleniny vložíme mäso a zalejeme pripravenou, precedenou slanou vodou v ktorej sme vyvarili korenie. Dusíme pod pokrievkou do zmäknutia mäsa (asi 1,5-2 hodiny). Podľa potreby prilievame vodu, mala by byť asi do výšky polovice mäsa.

8. 

mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov  smotana na šľahanie (30-33% tuku) 200 mililitrov  múka hladká 30 gramov

Mäkké mäso vyberieme. V mlieku rozmiešame smotanu s múkou. Prilejeme do zeleniny, prevaríme a rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa chuti dosolíme, docukríme, prípadne dokyselíme.

9. 

Karlovarské toastové knedličky recept

Mäso nakrájame na plátky, prelejeme omáčkou a podávame s knedľou.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť