Pikantná baklažánová pasta
Hustá pasta z baklažánu je výborná príloha ku grilovaným mäsám. Chutné vegetariánske jedlo pripravíme keď ju podávame k pečeným zemiakom.
recept,fotorecept,cesnak,baklažán,zemiaky,Zeleninové prílohy,Recepty na gril,Bezlepkové
Zeleninové prílohy
Kategórie
Zeleninové prílohy › Recepty na gril › Bezlepkové › Sezóna - Cesnak › Sezóna - Baklažán › Sezóna - Zemiaky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
baklažán | 500 | gramov | |
cesnak | 5 | strúčikov | |
cibuľa | 60 | gramov | |
cukor kryštálový | 3 | čajové lyžičky | |
korenie rasca drvená | ½ | čajovej lyžičky | |
korenie čierne mleté | 1 | čajová lyžička | |
olej olivový | 3 | polievkové lyžice | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 200 | mililitrov | |
soľ | - | ||
voda | 3 | polievkové lyžice | |
zemiaky | 1000 | gramov |
Recept
1. Cibuľovo-cesnakový základ
olej olivový 3 polievkové lyžice • cibuľa 60 gramov • cesnak 5 strúčikov
Hlboká panvica Wok ø 28 cm
Vo woku rozohrejeme olej a pridáme do neho očistenú, nakrájanú cibuľu a očistené celé strúčiky cesnaku. Chvíľu opražíme.
2.
cukor kryštálový 3 čajové lyžičky • korenie čierne mleté 1 čajová lyžička
Pridáme cukor a mleté čierne korenie. Miešame kým cukor začne karamelizovať.
3.
baklažán 500 gramov • voda 3 polievkové lyžice
Baklažán umyjeme, nakrájame na kocky a pridáme ho k cibuli s cesnakom. Opečieme, osolíme a podlejeme vodou. 10 minút dusíme pod pokrievkou do mäkka.
4.
smotana kyslá (14-18% tuku) 200 mililitrov
Vmiešame smotanu a podľa chuti pridáme malú alebo väčšiu feferónku, pripadne kúsok chilli papričky. Privedieme do varu. Odstavíme z ohňa, preložíme do hlbšej misky a ponorným mixérom zmixujeme jemnú pastu.
5. Tip na konzumáciu s pečenými zemiakmi (4 porcie)
zemiaky 1000 gramov • korenie rasca drvená ½ čajovej lyžičky • soľ
Zemiaky očistíme a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Posypeme ich rascou a upečieme do chrumkava. Hotové posolíme.
6.
Zemiaky konzumujeme s teplou baklažánovou pastou, ktorej si môžeme dopriať podľa chuti aj väčšie množstvo.
Dobrú chuť!