svetvomne.sk

Dusená biela kapusta

     

Dusenú hlávkovú kapustu podávame k pečenej kačiči alebo k pečeným bravčovým mäsám. Ak pri jej príprave použitý cukor necháme skaramelizovať bude mať hotový pokrm podľa stupňa karamelizácie vždy inú výslednú farbu.

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

nízka

 

 

 
 
Cibuľa300gramov
Cukor kryštálový2polievkové lyžice
Kapusta hlávková biela1600gramov
Korenie rasca drvená1čajová lyžička
Ocot4polievkové lyžice
Olej slnečnicový20mililitrov
Soľ2čajové lyžičky
Voda100mililitrov

1. Krájanie kapusty

kapusta hlávková biela 1600 g

Z povrchu hlávkovej kapusty odstránime poškodené listy a celú hlávku opláchneme pod tečúcou vodou. Kapustu osušíme a prekrojíme na štvrtiny. Krájame tenké prúžky, tvrdý stred - hĺub kapusty nekrájame. Pri krájaní otáčame kapustu tak aby sme hlúb v podstate okrájali.

Krájanie kapusty

2. Príprava cibuľovo - karamelového základu

cibuľa 300 g  olej slnečnicový 20 ml  cukor kryštálový 2 PL

Cibuľu očistíme a nakrájame. V hlbokom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a podusíme chvíľu pod pokrievkou. Cibuľa nesmie prihorieť. Pridáme cukor a za stáleho miešanie ho skaramelizujeme do požadovanej farby.

Príprava cibuľovo - karamelového základu

3. 

soľ 2 ČL  korenie rasca drvená 1 ČL  voda 100 ml

Do hrnca pridáme pokrájanú kapustu, soľ a rascu. Dobre premiešame. Ak je kapusta suchšia a tuhšia (zimná) môžeme ju podľa potreby podliať vodou. Dusíme pod pokrievkou 20 - 30 minút za občasného premiešania.

4. 

ocot 4 PL

Do hotovej kapusty pridáme ocot a premiešame. Prípadne ju podľa chuti ešte dosolíme.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť