svetvomne.sk

Pastiersky koláč

Tradičný anglický recept na prípravu "Shepherd´s Pie", čiže pastierskeho koláča. Tento slaný mäsový koláč sa pripravuje z mletého jahňacieho mäsa. My sme použili dostupnejšiu variantu použitím mletého bravčového mäsa, čo mu na chuti neubralo.

 

Počet porcií: 5

Čas prípravy: 60 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
Bravčové mleté mäso500gramov
Cesnak4strúčiky
Cibuľa1kus
Korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
Mrkva2kusy
Paradajkový pretlak100gramov
Rozmarín½čajovej lyžičky
Soľ1čajová lyžička
Soľ
Syr parmezán50gramov
Tymián½čajovej lyžičky
Vaječný žĺtok2kusy
Víno červené suché100mililitrov
Vývar200mililitrov
Worcestrová omáčka1polievková lyžica
Zemiaky600gramov

1. 

zemiaky 600 g

Očistené a nakrájané zemiaky uvaríme v slanej vode.

2. Príprava mäsovej náplne

mrkva 2 ks  cibuľa 1 ks

Počas varenia zemiakov si pripravíme náplň. Na strúhadle nahrubo nastrúhame veľkú cibuľu a mrkvu.

Príprava mäsovej náplne

3. 

bravčové mleté mäso 500 g  soľ 1 ČL

Na troche oleja sprudka osmažíme mleté mäso, aby sa zatiahlo. Mäso osolíme.

4. 

cesnak 4 strúčiky

K podusenému mäsu pridáme nastrúhanú cibuľu, mrkvu a pretlačený cesnak. Premiešame a ďalej opekáme.

5. 

worcestrová omáčka 1 PL  paradajkový pretlak 100 g  tymián ½ ČL  rozmarín ½ ČL  víno červené suché 100 ml

Ďalej pridáme worchesterovú omáčku, paradajkový pretlak, tymián, rozmarín, podlejeme červeným vínom.

6. 

vývar 200 ml

Následne podlejeme mäsovým vývarom a necháme všetky tekutiny za stáleho miešania odpariť.

7. 

Po odparení tekutín je mäsová zmes hustá a kompaktná. Zmesou naplníme menšiu zapekaciu nádobu alebo formu.

8. Príprava zemiakovej zmesi

soľ  korenie čierne mleté ¼ ČL  vaječný žĺtok 2 ks  syr Parmezán 50 g

Uvarené zemiaky roztlačíme alebo mierne pomixujeme, pridáme k nim soľ, čierne korenie, žĺtky, nastrúhaný parmezán a premiešame.

Príprava zemiakovej zmesi

9. 

Zemiakovú zmes navrstvíme na mäso, ...

10. 

... zahladíme a posypeme nastrúhaným parmezánom.

11. Pečenie

Koláč poprepichujeme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre 15 - 20 minút, pokiaľ nezačne povrch tmavnúť.

Pečenie

12. 

Upečený koláč naservírujeme s obľúbenou sezónnou zeleninou a zatepla podávame.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť