Pastiersky koláč

Tradičný anglický recept na prípravu "Shepherd´s Pie", čiže pastierskeho koláča. Tento slaný mäsový koláč sa pripravuje z mletého jahňacieho mäsa. My sme použili dostupnejšiu variantu použitím mletého bravčového mäsa, čo mu na chuti neubralo.
recept,fotorecept,zemiaky,bravčové mleté mäso,cesnak,paradajkový pretlak,rozmarín,víno červené suché,Bravčové mäso,Bezlepkové,Sezónne recepty
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
| bravčové mleté mäso | 500 1300 | gramov kcal | |
| cesnak | 4 22 | strúčiky kcal | |
| cibuľa | 1 ?? | kus kcal | |
| korenie čierne mleté | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
| mrkva | 2 ?? | kusy kcal | |
| paradajkový pretlak | 100 68 | gramov kcal | |
| rozmarín | ½ 4 | čajovej lyžičky kcal | |
| soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
| soľ | 0 ?? | kcal | |
| syr Parmezán | 50 196 | gramov kcal | |
| tymián | ½ 3 | čajovej lyžičky kcal | |
| vaječný žĺtok | 2 114 | kusy kcal | |
| víno červené suché | 100 82 | mililitrov kcal | |
| vývar zeleninový | 200 40 | mililitrov kcal | |
| worcestrová omáčka | 1 12 | polievková lyžica kcal | |
| zemiaky | 600 552 | gramov kcal |
Recept

2. Príprava mäsovej náplne
Počas varenia zemiakov si pripravíme náplň. Na strúhadle nahrubo nastrúhame veľkú cibuľu a mrkvu.

3.
bravčové mleté mäso 500 gramov • soľ 1 čajová lyžička
Na troche oleja sprudka osmažíme mleté mäso, aby sa zatiahlo. Mäso osolíme.

4.
cesnak 4 strúčiky
K podusenému mäsu pridáme nastrúhanú cibuľu, mrkvu a pretlačený cesnak. Premiešame a ďalej opekáme.

5.
worcestrová omáčka 1 polievková lyžica • paradajkový pretlak 100 gramov • tymián ½ čajovej lyžičky • rozmarín ½ čajovej lyžičky • víno červené suché 100 mililitrov
Ďalej pridáme worchesterovú omáčku, paradajkový pretlak, tymián, rozmarín, podlejeme červeným vínom.

6.
vývar zeleninový 200 mililitrov
Následne podlejeme mäsovým vývarom a necháme všetky tekutiny za stáleho miešania odpariť.

7.
Po odparení tekutín je mäsová zmes hustá a kompaktná. Zmesou naplníme menšiu zapekaciu nádobu alebo formu.

8. Príprava zemiakovej zmesi
soľ • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • vaječný žĺtok 2 kusy • syr Parmezán 50 gramov
Uvarené zemiaky roztlačíme alebo mierne pomixujeme, pridáme k nim soľ, čierne korenie, žĺtky, nastrúhaný parmezán a premiešame.

9.
Zemiakovú zmes navrstvíme na mäso, ...

10.
... zahladíme a posypeme nastrúhaným parmezánom.

11. Pečenie
Koláč poprepichujeme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre 15 - 20 minút, pokiaľ nezačne povrch tmavnúť.

12.
Upečený koláč naservírujeme s obľúbenou sezónnou zeleninou a zatepla podávame.

Dobrú chuť!
























