Pastiersky koláč
Tradičný anglický recept na prípravu "Shepherd´s Pie", čiže pastierskeho koláča. Tento slaný mäsový koláč sa pripravuje z mletého jahňacieho mäsa. My sme použili dostupnejšiu variantu použitím mletého bravčového mäsa, čo mu na chuti neubralo.
recept,fotorecept,zemiaky,bravčové mleté mäso,cesnak,paradajkový pretlak,rozmarín,víno červené suché,Bravčové mäso,Bezlepkové
Bravčové mäso
Kuchtil
Počet porcií
5
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
vysoká
Recept

2. Príprava mäsovej náplne
Počas varenia zemiakov si pripravíme náplň. Na strúhadle nahrubo nastrúhame veľkú cibuľu a mrkvu.

3.
bravčové mleté mäso 500 gramov • soľ 1 čajová lyžička
Na troche oleja sprudka osmažíme mleté mäso, aby sa zatiahlo. Mäso osolíme.

4.
cesnak 4 strúčiky
K podusenému mäsu pridáme nastrúhanú cibuľu, mrkvu a pretlačený cesnak. Premiešame a ďalej opekáme.

5.
worcestrová omáčka 1 polievková lyžica • paradajkový pretlak 100 gramov • tymián ½ čajovej lyžičky • rozmarín ½ čajovej lyžičky • víno červené suché 100 mililitrov
Ďalej pridáme worchesterovú omáčku, paradajkový pretlak, tymián, rozmarín, podlejeme červeným vínom.

6.
vývar zeleninový 200 mililitrov
Následne podlejeme mäsovým vývarom a necháme všetky tekutiny za stáleho miešania odpariť.

7.
Po odparení tekutín je mäsová zmes hustá a kompaktná. Zmesou naplníme menšiu zapekaciu nádobu alebo formu.

8. Príprava zemiakovej zmesi
soľ • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • vaječný žĺtok 2 kusy • syr Parmezán 50 gramov
Uvarené zemiaky roztlačíme alebo mierne pomixujeme, pridáme k nim soľ, čierne korenie, žĺtky, nastrúhaný parmezán a premiešame.

9.
Zemiakovú zmes navrstvíme na mäso, ...

10.
... zahladíme a posypeme nastrúhaným parmezánom.

11. Pečenie
Koláč poprepichujeme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre 15 - 20 minút, pokiaľ nezačne povrch tmavnúť.

12.
Upečený koláč naservírujeme s obľúbenou sezónnou zeleninou a zatepla podávame.

Dobrú chuť!
Ingrediencie
bravčové mleté mäso | 500 | gramov | |
cesnak | 4 | strúčiky | |
cibuľa | 1 | kus | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
mrkva | 2 | kusy | |
paradajkový pretlak | 100 | gramov | |
rozmarín | ½ | čajovej lyžičky | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
soľ | - | ||
syr Parmezán | 50 | gramov | |
tymián | ½ | čajovej lyžičky | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy | |
víno červené suché | 100 | mililitrov | |
vývar zeleninový | 200 | mililitrov | |
worcestrová omáčka | 1 | polievková lyžica | |
zemiaky | 600 | gramov |