Jednoduché halušky z múky a vody vhodné ako príloha k perkeltom a paprikášom. Tiež môžu byť servírované ako samostatné jedlo na sladko s makom a cukrom ... alebo na slano s tvarohom a opečenou slaninkou.
Obľúbené zapekané šunkové fliačky s opečenou cibuľkou a syrovou vrstvou na povrchu. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom, alebo s kyslou uhorkou či čalamádou.
Talianska klasika "Spaghetti al pomodoro fresco e basilico" si našla popularitu v jedálničkoch gurmánov po celom svete vďaka jednoduchosti a príjemnej chuti.
Recept na prípravu vegetariánskej alternatívy perkeltu. Hliva ustricová je bohatý zdroj prírodných vitamínov a minerálov, obsahuje vitamíny B,D,C,K, ale aj kvalitné proteíny. Podávame s parenou knedľou, cestovinami či haluškami.
Podávame na sladko s cukrom a škoricou, alebo na slano so soľou a opraženou slaninkou. Uvedený pokrm je pripravený neutrálne, aby boli možné obe možnosti jeho podávania a konzumácie.