Pečené kapustové závitky
Plnené kapustové závitky sú vynikajúcim sýtym obedom. Zapečené pod syrovou "perinkou" vám mimoriadne zachutia.
recept,fotorecept,kapusta hlávková biela,bravčové mleté mäso,paradajkový pretlak,syr Eidam,Bravčové mäso,Bezlepkové,Sezónne recepty
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové mleté mäso | 700 | gramov | |
cibuľa | 200 | gramov | |
cukor kryštálový | 25 | gramov | |
kapusta hlávková biela | 2.5 | kilogramu | |
korenie rasca mletá | ½ | čajovej lyžičky | |
korenie čierne mleté | ¾ | čajovej lyžičky | |
olej slnečnicový | 50 | mililitrov | |
paradajkový pretlak | 500 | mililitrov | |
ryža | 200 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 250 | gramov | |
soľ | 2.5 | čajovej lyžičky | |
syr Eidam | 100 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
voda | - | ||
voda | 500 | mililitrov |
Recept
1.
cibuľa 200 gramov • olej slnečnicový 50 mililitrov
Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame a osmažíme na oleji.
3.
Zalejeme vriacou vodou asi 1,5 cm nad povrch ryže. Pod pokrievkou udusíme. Necháme vychladnúť.
4.
bravčové mleté mäso 700 gramov • soľ ½ čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ¾ čajovej lyžičky
K vychladenej ryži pridáme mleté mäso, soľ a korenie. Dobre premiešame.
5.
kapusta hlávková biela 2.5 kilogramu
Kapustu umyjeme, okolo hlúbovej časti nakrojíme a postupne odoberieme 10 listov. Listy obvaríme vo vriacej vode. Vyberieme, necháme vychladnúť a vykrojíme z nich časť v zhrubnutej oblasti lista. Zvyšnú kapustu pokrájame.
6.
Do listov rovnomerne rozdelíme mäsovo-ryžovú plnku a listy zavinieme.
7.
Do veľkého pekáča nasypeme polovicu z nakrájanej kapusty. Poukladáme závitky.
8.
paradajkový pretlak 500 mililitrov • voda 500 mililitrov • cukor kryštálový 25 gramov • soľ 1 čajová lyžička • korenie rasca mletá ½ čajovej lyžičky
Navrch nasypeme druhú polovicu kapusty a zalejeme paradajkovým pretlakom rozmiešaným s vodou, cukrom, soľou a rascou. Pekáč uzatvoríme a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180-200°C asi hodinu.
9.
syr Eidam 100 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 250 gramov • soľ ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 1 kus
Syr nastrúhame, zmiešame so smotanou, soľou a vajíčkom.
10.
Pekáč odkryjeme a na závitky nanesieme syrovú zmes. Zapečieme. Zapečenú vrstvu nakrojíme kopírovaním okrajov listov a môžeme podávať. Vhodnou prílohou je chlieb, alebo zemiaky. Kapusta je vynikajúca aj na druhý, či tretí deň, preto je dobré si ju pripraviť v takomto väčšom množstve :) Skladujeme v chlade.
Dobrú chuť!