svetvomne.sk

Domáce sushi

Zdravá a chutná delikatesa z ďalekého východu pripravená v našej kuchyni chutí rovnako dobre ako v sushi-bare.

 

Počet porcií: 6

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 
Chren - wasabig
Cukor kryštálový½polivkovej lyžice
Losos filet250gramov
Maslo20gramov
Morské riasy nori10kusov
Múka polohrubá3polievkové lyžice
Ocot ryžový150mililitrov
Ryža na suši750gramov
Soľ½polivkovej lyžice
Sójová omáčkal
Uhorka šalátovág
Vajce slepačie3kusy
Voda900mililitrov
Zázvor nakladaný

1. Varenie ryže

ryža na suši 750 g  voda 900 ml

Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a vložíme do hrnca. Prilejeme vodu a necháme 30 minút stáť. Potom ju 5 minút pomaly zahrievame na nízkej teplote, potom teplotu prudko zvýšime, ryžu privedieme do varu, teplotu stiahneme na minimum a 15 minút ryžu dusíme pod pokrievkou.

Varenie ryže

2. Príprava omelety

vajce slepačie 3 ks  múka polohrubá 3 PL  maslo 20 g

Pokiaľ sa nám varí ryža pripravíme si omeletu, ktorú použijeme na plnenie niektorých roliek. Vajcia, múku a soľ rozmiešame. Na panvici rozohrejeme maslo,vlejeme pripravenú.

Príprava omelety

3. 

Omeletu upečieme z oboch strán. Necháme vychladnúť a pokrájame ju na tenšie prúžky.

4. Dovarenie ryže

ocot ryžový 150 ml  soľ ½ PL  cukor kryštálový ½ PL

Ryžu po 15 minútach odstavíme z ohňa a necháme ju ešte v hrnci, zakrytú pokrievkou, ďalších 8 minút dôjsť. Do ryžového octu pridáme soľ a cukor, dobre rozmiešame. Nálev vlejeme do ryže po 8 minútach a zľahka zamiešame, aby sme čo najmenej poškodili ryžové zrnká. Ryžu necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pre rýchlejšie chladenie ju môžeme rovnomerne rozložiť na plech, prikryjeme ju vlhkou utierkou, aby nevyschla. Pri takomto postupe sa nám bude aj ľahšie odhadovať množstvo ryže do jednotlivých roliek.

Dovarenie ryže

5. Príprava plniek do roliek

losos filet 250 g  uhorka šalátová

Šalátovú uhorku ošúpeme, pokrájame na prúžky, takisto čerstvého lososa. Mrazeného lososa si necháme v dostatočnom predstihu rozmraziť (v priestore chladničky sa rozmrazuje cca 6 hodín).

Príprava plniek do roliek

6. Plnenie roliek

morské riasy Nori 10 ks

Plátok morskej riasy položíme na bambusovú podložku, s ktorej pomocou budeme tvoriť rolku. Pripravenú ryžu si na plechu rozdelíme na počet dielikov podľa počtu rias. Jeden diel ryže rovnomerne rozložíme po plátku riasy, pomáhame si lyžicou, ktorú si čas od času namočíme do vody.Lyžicou ryžu utláčame tak, aby boli jednotlivé zrnká spojené. Okraj riasy zostáva voľný. Pozor, aby sa nám ryža nedostala pod riasu resp. na bambusovú podložku, aby sa nám pri rolovaní nelepila ryža zvrchu na rolku.

Plnenie roliek

7. 

Na ryžu položíme prúžok omelety, uhorky a lososa.

8. 

Na ryžu položíme hrubší prúžok lososa, prípadne dva tenšie prúžky.

9. Tvorenie rolky

Pomocou bambusovej podložky tvoríme rolku. Drevo vždy pri zatočení jemne zatlačíme do riasy s plnkou. Postupujeme na koniec riasy. Vytvorenú rolku obalíme celú do bambusovej podložky a jemne ju po celej dĺžke tlakom rúk stlačíme.

Tvorenie rolky

10. 

Rolky poukladáme na seba na pripravenú doštičku na ktorej ich budeme po jednej krájať. Krájame ostrým nožom na malé roládky.

11. Podávame

sójová omáčka  chren - wasabi  zázvor nakladaný

Podávame s nakladaným zázvorom a s typickým zeleným japonským chrenom - wasabi, ktorý je veľmi ostrý a preto ho pri konzumácii riedime kvalitnou sójovou omáčkou.

Podávame

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť