Veľkonočná mäsová fašírka

Fašírku podávame šibačom na studeno, s tradičnou vekou. Tým, ktorí sa u nás zdržia až k obedu môžeme paštétu zohriať a podať so zemiakovou kašou.
recept,fotorecept,bravčové mleté mäso,vajce slepačie,vajce slepačie,cesto lístkové,Bravčové mäso,Veľkonočné
Bravčové mäso
Kuchtil
Počet porcií
12
Hmotnosť porcie
158 g
Energia porcie
381 kcal
Čas prípravy
1 h. 20 min.
Náročnosť
vysoká
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové mleté mäso | 800 2080 | gramov kcal | |
cesto lístkové | 300 1200 | gramov kcal | |
cibuľa | 100 44 | gramov kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
olej slnečnicový | 2 270 | polievkové lyžice kcal | |
paprika farebná | 200 44 | gramov kcal | |
paprika červená mletá | 1 48 | polievková lyžica kcal | |
soľ | 1.5 0 | čajovej lyžičky kcal | |
syr Eidam | 150 429 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 5 440 | kusov kcal |
Recept
1.
cibuľa 100 gramov • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • bravčové mleté mäso 800 gramov • soľ 1.5 čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 2 kusy
Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a osmažíme na troche oleja. Pridáme mleté mäso, soľ a korenie a 15 minút smažíme za občasného premiešavania v hlbokej panvici. Vajíčka uvaríme natvrdo, vychladíme ich, olúpeme a prekrojíme na polovice.

2.
paprika červená mletá 1 polievková lyžica
Mäso odstavíme z ohňa, pridáme mletú papriku, premiešame a necháme vychladnúť.

3.
paprika farebná 200 gramov • syr Eidam 150 gramov • vajce slepačie 3 kusy
Papriku vyčistíme, umyjeme, pokrájame na prúžky a potom na menšie kocky. Syr postrúhame nahrubo. Všetko vložíme do väčšej misy a spolu s mäsom premiešame. Pridáme rozmiešané vajíčka, z ktorých si 1/4 necháme na neskoršie potretie cesta.

4.
cesto lístkové 300 gramov
Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť 40x50 cm. Zo spodného okraja odkrojíme pás 5x50 cm z neho nakrájame asi 1,5 cm pásiky. Veľký plát prekrojíme tak, aby jeden plát mal rozmer 35x20 cm a ten druhý bol väčší.

5.
Menší plát položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a naložíme na neho časť mäsovej plnky. Okolo mäsa musí zostať cesto asi 2 cm voľné. Na mäso poukladáme polovice uvarených vajec.

6.
Na vajíčka naložíme zbytok mäsovej zmesi a vytvoríme val. Okraje cesta zdvihneme hore okolo valu a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.

7.
Na val položíme druhý pás cesta. Jemne pritlačíme a prebytočné cesto opatrne odkrojíme tak, aby sme paštétu na spodu neprekrojili.

8.
Celú fašírku potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokladieme na ňu prúžky cesta do tvaru mriežky. Opäť všetko potrieme a popicháme špajdľou.

9.
Zo zbytku cesta môžeme vykrojiť veľkonočné motívy a fašírku nimi vyzdobiť.

10.
Fašírku pečieme vo vopred rozohriatej rúre pri 180 - 190°C 40 minút. Po prvých 20 minútach ju z vrchu prekryjeme alobalom.

11.
Upečenú necháme dobre vychladiť a až potom krájame.

Dobrú chuť!