Špagety all'Amatriciana

Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] je ľudový názov tradičnej talianskej omáčky na cestoviny, ktorej základ tvoria solená sušená slanina z bravčového krku, paradajky a syr pecorino. Je použiteľná aj s inými druhmi cestovín, napr. bucatini a veľmi chutná :)
recept,fotorecept,paradajky,Bravčový lalok - Guanciale,syr Pecorino,Cestoviny,Talianska kuchyňa
Cestoviny
Talianska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
Bravčový lalok - Guanciale | 30 197 | gramov kcal | |
cestoviny - Špagety | 140 509 | gramov kcal | |
chilli vločky | 1 ?? | štipka kcal | |
cibuľa | 60 27 | gramov kcal | |
korenie čierne mleté | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
olej olivový | 2 264 | polievkové lyžice kcal | |
paradajky | 200 50 | gramov kcal | |
petržlenová vňať | 2 14 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
syr Pecorino | 20 78 | gramov kcal | |
voda | 1.5 0 | litra kcal | |
víno biele suché | 100 82 | mililitrov kcal |
Recept
1.
cestoviny - Špagety 140 gramov • voda 1.5 litra • soľ 1 čajová lyžička
Špagety dáme variť (podľa návodu) do osolenej vriacej vody približne 5 minút.

2.
Bravčový lalok - Guanciale 30 gramov • olej olivový 2 polievkové lyžice
Na troche oleja speníme na malé kocky nakrájanú slaninu mierne dozlatova.


4.
paradajky 200 gramov • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • chilli vločky 1 štipka
Do panvice pridáme nadrobno nakrájané paradajky. Okoreníme a premiešame.

5.
víno biele suché 100 mililitrov
Zmes podlejeme bielym vínom. Tekutina sa nám postupne odparí, omáčka sa zredukuje a získa farbu po rajčinách.

6.
Takmer uvarené cestoviny pridáme do panvice spolu s trochou vody v ktorej sa varili. Špagety (alebo bucatini) dobre obalíme v omáčke a dovaríme. Prípadne dochutíme soľou.



Dobrú chuť!