Špagety all'Amatriciana
Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] je ľudový názov tradičnej talianskej omáčky na cestoviny, ktorej základ tvoria solená sušená slanina z bravčového krku, paradajky a syr pecorino. Je použiteľná aj s inými druhmi cestovín, napr. bucatini a veľmi chutná :)
recept,fotorecept,paradajky,Bravčový lalok - Guanciale,syr Pecorino,Cestoviny,Talianska kuchyňa
Cestoviny
Talianska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
Bravčový lalok - Guanciale | 30 | gramov | |
cestoviny - Špagety | 140 | gramov | |
chilli vločky | 1 | štipka | |
cibuľa | 60 | gramov | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
olej olivový | 2 | polievkové lyžice | |
paradajky | 200 | gramov | |
petržlenová vňať | 2 | polievkové lyžice | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
syr Pecorino | 20 | gramov | |
voda | 1.5 | litra | |
víno biele suché | 100 | mililitrov |
Recept
1.
cestoviny - Špagety 140 gramov • voda 1.5 litra • soľ 1 čajová lyžička
Špagety dáme variť (podľa návodu) do osolenej vriacej vody približne 5 minút.
2.
Bravčový lalok - Guanciale 30 gramov • olej olivový 2 polievkové lyžice
Na troche oleja speníme na malé kocky nakrájanú slaninu mierne dozlatova.
4.
paradajky 200 gramov • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • chilli vločky 1 štipka
Do panvice pridáme nadrobno nakrájané paradajky. Okoreníme a premiešame.
5.
víno biele suché 100 mililitrov
Zmes podlejeme bielym vínom. Tekutina sa nám postupne odparí, omáčka sa zredukuje a získa farbu po rajčinách.
6.
Takmer uvarené cestoviny pridáme do panvice spolu s trochou vody v ktorej sa varili. Špagety (alebo bucatini) dobre obalíme v omáčke a dovaríme. Prípadne dochutíme soľou.
Dobrú chuť!