Hovädzie pliecko s batátovým pyré

Hovädzie pliecko s batátovým pyré

Recept na prípravu najemno duseného hovädzieho pliecka na redukcii z červeného vína. Toto chutne pripravené mäso je podávané s pyré zo sladkých zemiakov a koreňovej zeleniny so smotanou a bylinkami.

recept,fotorecept,hovädzie pliecko,zemiaky sladké - batáty,víno červené suché,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Hovädzie mäso,Bezlepkové

Hovädzie mäso

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cesnak1strúčik
cibuľa140gramov
hovädzie pliecko1kilogram
mrkva250gramov
olej repkový4polievkové lyžice
paradajkový pretlak400mililitrov
petržlen150gramov
rozmarín½čajovej lyžičky
smotana na šľahanie (30-33% tuku)250mililitrov
soľ½čajovej lyžičky
tymián½čajovej lyžičky
víno červené suché250mililitrov
zemiaky sladké - batáty600gramov

 

Recept

1. 

hovädzie pliecko 1 kilogram

Mäso si nakrájame na 1 centimeter hrubé rezne. Krájame kolmo na vlákna.

2. 

Jednotlivé rezne zľahka naklepeme.

3. 

olej repkový 2 polievkové lyžice  víno červené suché 250 mililitrov

Panvica ø 28 cm

Rezne zatiahneme z oboch strán na troche oleja v rozpálenej panvici. Podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť.

4. 

zemiaky sladké - batáty 600 gramov

Zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska.

5. 

olej repkový 2 polievkové lyžice

Zapekacia misa sklenená 7,5 l

Kolieska zemiakov poukladáme na dno vymasteného pekáča.

6. 

Medzičasom sa nám vyvarila väčšina vína z panvice.

7. 

cibuľa 140 gramov  mrkva 250 gramov  petržlen 150 gramov  cesnak 1 strúčik  soľ ½ čajovej lyžičky

Zeleninu nakrájame na tenšie kolieska a rozložíme na mäso v panvici. Spolu podusíme prikryté 10 minút.

8. 

Rezne z panvice poukladáme v jednej vrstve na pripravené zemiaky a na vrchu vytvoríme vrstvu zo zeleniny.

9. 

paradajkový pretlak 400 mililitrov  rozmarín ½ čajovej lyžičky  tymián ½ čajovej lyžičky

Dusíme prikryté 20 minút v rúre pri teplote 180°C. Vyberieme, odokryjeme a pridáme paradajkový pretlak a bylinky, ktoré vmiešame jemne do hornej zeleninovej vrstvy.

10. 

Pečieme prikryté 20 min. pri teplote 180°C.

11. 

Po upečení povyberáme mäso.

12. 

smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov

Zeleninu, vrátane zemiakov s výpekom prelejeme do hrnca a prilejeme smotanu.

13. 

Ponorným mixérom rozmixujeme na jemné pyré. Podľa potreby dochutíme.

Dobrú chuť!