Tekvicový koláč s meringou

Skvelý tekvicový koláč s vôňou škorice a zázvoru, pokrytý chrumkavým bielkovým snehom.
recept,fotorecept,tekvica hokkaido,Koláče
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 0 ?? | kcal | |
cukor kryštálový | 50 201 | gramov kcal | |
cukor práškový | 160 621 | gramov kcal | |
maslo | 80 588 | gramov kcal | |
múka hladká | 120 417 | gramov kcal | |
orechy vlašské mleté | 50 337 | gramov kcal | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 2 48 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
tekvica hokkaido | 500 200 | gramov kcal | |
tvaroh jemný mäkký | 250 298 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
vaječný bielok | 2 34 | kusy kcal | |
voda | 0 ?? | kcal | |
voda | 2 0 | polievkové lyžice kcal | |
zázvor mletý | ¾ 4 | čajovej lyžičky kcal | |
škorica mletá | ½ 7 | čajovej lyžičky kcal | |
škrob zemiakový | 20 16 | gramov kcal |
Recept
1.
múka hladká 120 gramov • maslo 80 gramov • cukor práškový 40 gramov • voda 1 polievková lyžica • zázvor mletý ¼ čajovej lyžičky
Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto.

2.
Forma na koláč ø 26 cm
Cesto natlačíme do formy na koláč a vytiahneme na okraj. Uložíme na hodinu do chladničky. Cesto popicháme vidličkou.

3.
tekvica hokkaido 500 gramov • voda
Očistíme tekvicu, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody a udusíme do mäkka. Tekvicu rozmixujeme na pyré.

4.
tvaroh jemný mäkký 250 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 2 polievkové lyžice • vajce slepačie 1 kus • cukor kryštálový 50 gramov • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • škrob zemiakový 20 gramov
Do misy vložíme tvaroh, pridáme smotanu, vajce, cukor, koreniny a všetko spolu vyšľaháme. Pridáme zemiakový škrob a znovu prešľaháme.

5.
Nakoniec vmiešame vychladené tekvicové pyré.

6.
orechy vlašské mleté 50 gramov
Cesto vyberieme z chladničky a dáme predpiecť do rúry (horný a dolný ohrev s ventilátorom) na 15 minút pri teplote 160°C. Predpečené cesto posypeme mletými orechmi.

7.
Tvarohovo tekvicovú zmes vylejeme na predpečené cesto.

8.
Dáme piecť (horný a dolný ohrev s ventilátorom) na 30 minút pri teplote 160°C.

9.
vaječný bielok 2 kusy • cukor práškový 120 gramov • voda 1 polievková lyžica • citrónová šťava • soľ
Z vaječných bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Vmiešame cukor. Nakoniec primiešame teplú vodu a pár kvapiek citróna.

10.
Meringu rozotrieme na upečený ľahko vychladený koláč a dáme ešte na 15 minút zapiecť na 160° C. Koláč necháme chladnúť pri otvorených dvierkach rúry.

Dobrú chuť!