Jablkový koláč Harmonika
Jemný, šťavnatý tvarohový koláč z lístkového cesta, ochutený jablkami a piškótami, ktorý si hneď zamilujete.
recept,fotorecept,jablká strúhané,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezónne recepty › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Jablká (zima) › Jablkové koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cesto lístkové | 1 | kus | |
cukor kryštálový | 60 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
cukor vanilkový | 2 | kusy | |
hrozienka | - | ||
jablká strúhané | 4 | kusy | |
mlieko polotučné 1,5% | 1 | čajová lyžička | |
piškóty dlhé | 1 | balíček | |
tvaroh mäkký | 500 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný žĺtok | 1 | kus | |
škorica mletá | - |
Recept
1. Príprava tvarohovej plnky
tvaroh mäkký 500 gramov • cukor kryštálový 60 gramov • cukor vanilkový 2 kusy • hrozienka • vaječný žĺtok 1 kus
Tvaroh s cukrom premiešame, pridáme žĺtok a hrozienka.
2.
cesto lístkové 1 kus
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, tak aby trochu prečnievalo z plechu.
3.
piškóty dlhé 1 balíček • jablká strúhané 4 kusy • škorica mletá
Pomocou valčeka preložíme cesto na plech. Do stredu cesta striedavo poukladáme piškóty a jablká, ktoré posypeme škoricou. Ak sú jabĺčka kyslé, môžme ich jemne pocukrovať.
4.
Nanesieme tvarohovú plnku.
5.
vajce slepačie 1 kus • mlieko polotučné 1,5% 1 čajová lyžička
Prečnievajúce cesto z oboch strán preložíme cez koláč tak aby sa v strede koláča takmer dotýkali. Ak nám vystanú odrezky z cesta, môžme z nich na povrch koláča urobiť mriežku. Potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou mlieka.
6.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C 20 - 25 minút do zlatista. Koláč za horúca poprášime preosiatym práškovým cukrom.
Dobrú chuť!