svetvomne.sk

Cibuľová polievka

    

Francúzska špecialita, tradične zapekaná s vynikajúcim švajčiarskym syrom Gruyère. Ako alternatívu odporúčam vyskúšať syr Cantal.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

2 h. 30 min.

Náročnosť

nízka

 

 

 
 
bageta-
cibuľa1200gramov
cukor kryštálový2čajové lyžičky
korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
maslo30gramov
olej olivový2polievkové lyžice
soľ-
syr Gruyère140gramov
tymián½čajovej lyžičky
víno biele polosladké1deciliter
vývar hovädzí1liter

1. Karamelizovanie cibule

cibuľa 1200 gramov  maslo 30 gramov  olej olivový 2 polievkové lyžice  cukor kryštálový 2 čajové lyžičky

Cibuľu nakrájame na malé kúsky. Pomaly smažíme na masle a oleji v panvici alebo v hrnci 30 min., kým sa cibuľa nezbaví vody a zmäkne. Pridáme cukor a karamelizujeme do hneda ďalších cca 20 min.

Karamelizovanie cibule

2. Spojenie chutí

vývar hovädzí 1 liter  víno biele polosladké 1 deciliter  tymián ½ čajovej lyžičky  korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky  soľ

V hrnci zamiešame cibuľu, hovädzí vývar, víno, tymián, čierne korenie a soľ podla chuti. Varíme 20 min. aby sa chute uvoľnili a spojili.

Spojenie chutí

3. Zapečenie s bagetou a syrom

bageta  syr Gruyère 140 gramov

Polievku naberieme do zapekacej misky, hladinu vystelieme krúžkami bagety (alebou toastovým chlebom), posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť na približne 10 min. pri 220 stupňoch celzia.

Zapečenie s bagetou a syrom

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť