svetvomne.sk

Cibuľová polievka

Francúzska špecialita, tradične zapekaná s vynikajúcim švajčiarskym syrom Gruyère. Ako alternatívu odporúčam vyskúšať syr Cantal.

 

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 2 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 
Bageta
Cibuľa1200gramov
Cukor kryštálový2čajové lyžičky
Korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
Maslo30gramov
Olej olivový2polievkové lyžice
Soľ
Syr gruyère140gramov
Tymián½čajovej lyžičky
Víno biele polosladké1deciliter
Vývar hovädzí1liter

1. Karamelizovanie cibule

cibuľa 1200 g  maslo 30 g  olej olivový 2 PL  cukor kryštálový 2 ČL

Cibuľu nakrájame na malé kúsky. Pomaly smažíme na masle a oleji v panvici alebo v hrnci 30 min., kým sa cibuľa nezbaví vody a zmäkne. Pridáme cukor a karamelizujeme do hneda ďalších cca 20 min.

Karamelizovanie cibule

2. Spojenie chutí

vývar hovädzí 1 l  víno biele polosladké 1 dl  tymián ½ ČL  korenie čierne mleté ¼ ČL  soľ

V hrnci zamiešame cibuľu, hovädzí vývar, víno, tymián, čierne korenie a soľ podla chuti. Varíme 20 min. aby sa chute uvoľnili a spojili.

Spojenie chutí

3. Zapečenie s bagetou a syrom

bageta  syr Gruyère 140 g

Polievku naberieme do zapekacej misky, hladinu vystelieme krúžkami bagety (alebou toastovým chlebom), posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť na približne 10 min. pri 220 stupňoch celzia.

Zapečenie s bagetou a syrom

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť