svetvomne.sk

Černicový posúch

     

Obľúbený koláčik z tenkého kysnutého cesta s černicami.

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Cukor kryštálový1čajová lyžička
Cukor kryštálový60gramov
Cukor kryštálový3polievkové lyžice
Droždie čerstvé21gramov
Maslo100gramov
Mlieko plnotučné 3,5%300mililitrov
Múka polohrubá1čajová lyžička
Múka polohrubá500gramov
Múka polohrubá
Soľ1štipka
Vajce slepačie1kus
Černice800gramov
Škorica mletá1čajová lyžička

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 100 ml  múka polohrubá 1 ČL  cukor kryštálový 1 ČL  droždie čerstvé 21 g

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

2. 

maslo 100 g

Rozpustíme maslo a necháme vychladnúť.

3. 

múka polohrubá 500 g  cukor kryštálový 60 g  vajce slepačie 1 ks  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, pridáme vajce, cukor a štipku soli.

4. 

mlieko plnotučné 3,5% 200 ml

Prilejeme maslo, vlažné mlieko a kvások. Vymiesime a necháme v teple asi hodinu vykysnúť.

5. 

černice 800 g

Černice umyjeme. Zmrazené necháme takmer rozmraziť.

6. 

Pripravíme si dva plechy (42X32 cm) a vyložíme ich papierom na pečenie. Vykysnuté cesto rozdelíme na plechy. Postupne, po jednom plechu, spracujeme.

7. 

múka polohrubá

Cesto s papierom vyberieme a rozvaľkáme na celú plochu papiera. Podľa potreby, z vrchu, jemne posypeme múkou (ak sa nám lepí valček).

8. 

cukor kryštálový 3 PL  škorica mletá 1 ČL

Cesto s papierom vrátime do plechu, pridáme černice (polovicu z pripravených), posypeme cukrom a škoricou (to isté množstvo použijeme na druhý plech).

9. 

Pečieme 30 min. pri teplote 180°C.

10. 

Vychladený posúch rozkrájame.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť