RECEPTY

Boršč

Boršč

Vynikajúci recept na hustú mäsovo-zeleninovú polievku z ruskej, ukrajinskej, bulharskej... kuchyne. Hoci sa príprava zdá v troch hrncoch komplikovaná, je v skutočnosti jednoduchá. Stačí dodržať postupnosť krokov uvedených v recepte a bude skutočne mňam:)

recept,fotorecept,hovädzie zadné,bravčové stehno,cvikla - červená repa,kapusta hlávková biela,Mäsové polievky,Bezlepkové

Mäsové polievky

Kuchtil

Počet porcií

10

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

bobkový list4kusy
bravčové stehno500gramov
cesnak4strúčiky
cibuľa200gramov
cukor kryštálový1polievková lyžica
cvikla - červená repa400gramov
hovädzie zadné500gramov
kapusta hlávková biela600gramov
korenie klinčeky celé2kusy
korenie nové - pimentovník pravý6kusov
korenie rasca mletá½čajovej lyžičky
korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
maslo50gramov
masť bravčová20gramov
mrkva300gramov
ocot1polievková lyžica
paradajkový pretlak250gramov
petržlen150gramov
slanina údená100gramov
soľ-
soľ2.5čajovej lyžičky
voda200mililitrov
voda2litre
zeler150gramov
zemiaky400gramov
špiková kosť 2kusy

 

Recept

1. 1.hrniec : Príprava mäsa

hovädzie zadné 500 gramov  bravčové stehno 500 gramov  voda 2 litre  soľ 1.5 čajovej lyžičky  bobkový list 4 kusy  korenie klinčeky celé 2 kusy  korenie nové - pimentovník pravý 6 kusov  špiková kosť  2 kusy

Mäso umyjeme a pokrájame na hrubšie plátky. Vložíme do studenej vody, pridáme soľ, bobkový list, korenie a klinčeky. Pomaly uvedieme do varu a varíme asi 1 hodinu. Bravčové mäso vyberieme a hovädzie ďalej varíme do mäkka. Pre silnejší vývar je dobré variť s mäsom aj špikové kosti.

2. 2.hrniec : Príprava cvikle

cvikla - červená repa 400 gramov  cesnak 2 strúčiky  maslo 50 gramov

Cviklu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Ošúpeme cesnak a pokrájame na plátky. Rozpustíme maslo a opečieme na ňom cesnak.

3. 

soľ ½ čajovej lyžičky  cukor kryštálový 1 polievková lyžica

Pridáme cviklu, soľ a cukor.

4. 

voda 200 mililitrov

Prilejeme vodu a udusíme do mäkka za asi hodinu.

5. 3. hrniec : Príprava zeleniny

slanina údená 100 gramov  masť bravčová 20 gramov  cibuľa 200 gramov

Slaninu pokrájame na prúžky a osmažíme vo veľkom hrnci s trochou masti. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame a osmažíme na slanine.

6. 

zeler 150 gramov  petržlen 150 gramov  mrkva 300 gramov

Zeleninu ošúpeme, umyjeme a postrúhame na rezančeky.

7. 

soľ ½ čajovej lyžičky

Zeleninu pridáme k cibuli, osolíme, premiešame a krátko osmažíme.

8. 

kapusta hlávková biela 600 gramov

Kapustu na tenko nakrájame. Pridáme k zelenine...

9. 

zemiaky 400 gramov

...spolu s očistenými, umytými a na malé kocky nakrájanými zemiakmi.

10. 

Zalejeme uvareným, precedeným vývarom.

11. 

korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky  korenie rasca mletá ½ čajovej lyžičky

Prisypeme korenie, rascu, premiešame a pol hodinu varíme.

12. Borš poskladáme :)

Hovädzie mäso rozoberieme na rezančeky.

13. 

Bravčové mäso pokrájame na malé kocky.

14. 

Mäsá vmiešame do polievky.

15. 

paradajkový pretlak 250 gramov

Pridáme pretlak,...

16. 

ocot 1 polievková lyžica  cesnak 2 strúčiky  soľ

...pripravenú cviklu, ocot, očistený a prelisovaný cesnak. Premiešame a prevaríme. Podľa potreby dochutíme soľou. Podávame s kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies