svetvomne.sk

Boršč

     

Vynikajúci recept na hustú mäsovo-zeleninovú polievku z ruskej, ukrajinskej, bulharskej... kuchyne. Hoci sa príprava zdá v troch hrncoch komplikovaná, je v skutočnosti jednoduchá. Stačí dodržať postupnosť krokov uvedených v recepte a bude skutočne mňam:)

Kuchtil

Počet porcií

10

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

vysoká

 

Kategórie:   

 

 
 
Bobkový list4kusy
Bravčové stehno500gramov
Cesnak4strúčiky
Cibuľa200gramov
Cukor kryštálový1polievková lyžica
Cvikla - červená repa400gramov
Hovädzie zadné500gramov
Kapusta biela600gramov
Korenie klinčeky celé2kusy
Korenie nové - pimentovník pravý6kusov
Korenie rasca mletá½čajovej lyžičky
Korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
Maslo50gramov
Masť bravčová20gramov
Mrkva300gramov
Ocot1polievková lyžica
Paradajkový pretlak250gramov
Petržlen150gramov
Slanina údená100gramov
Soľ
Soľ2.5čajovej lyžičky
Voda200mililitrov
Voda2litre
Zeler150gramov
Zemiaky400gramov
Špiková kosť 2kusy

1. 1.hrniec : Príprava mäsa

hovädzie zadné 500 g  bravčové stehno 500 g  voda 2 l  soľ 1.5 ČL  bobkový list 4 ks  korenie klinčeky celé 2 ks  korenie nové - pimentovník pravý 6 ks  špiková kosť  2 ks

Mäso umyjeme a pokrájame na hrubšie plátky. Vložíme do studenej vody, pridáme soľ, bobkový list, korenie a klinčeky. Pomaly uvedieme do varu a varíme asi 1 hodinu. Bravčové mäso vyberieme a hovädzie ďalej varíme do mäkka. Pre silnejší vývar je dobré variť s mäsom aj špikové kosti.

1.hrniec : Príprava mäsa

2. 2.hrniec : Príprava cvikle

cvikla - červená repa 400 g  cesnak 2 strúčiky  maslo 50 g

Cviklu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Ošúpeme cesnak a pokrájame na plátky. Rozpustíme maslo a opečieme na ňom cesnak.

2.hrniec : Príprava cvikle

3. 

soľ ½ ČL  cukor kryštálový 1 PL

Pridáme cviklu, soľ a cukor.

4. 

voda 200 ml

Prilejeme vodu a udusíme do mäkka za asi hodinu.

5. 3. hrniec : Príprava zeleniny

slanina údená 100 g  masť bravčová 20 g  cibuľa 200 g

Slaninu pokrájame na prúžky a osmažíme vo veľkom hrnci s trochou masti. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame a osmažíme na slanine.

3. hrniec : Príprava zeleniny

6. 

zeler 150 g  petržlen 150 g  mrkva 300 g

Zeleninu ošúpeme, umyjeme a postrúhame na rezančeky.

7. 

soľ ½ ČL

Zeleninu pridáme k cibuli, osolíme, premiešame a krátko osmažíme.

8. 

kapusta biela 600 g

Kapustu na tenko nakrájame. Pridáme k zelenine...

9. 

zemiaky 400 g

...spolu s očistenými, umytými a na malé kocky nakrájanými zemiakmi.

10. 

Zalejeme uvareným, precedeným vývarom.

11. 

korenie čierne mleté ½ ČL  korenie rasca mletá ½ ČL

Prisypeme korenie, rascu, premiešame a pol hodinu varíme.

12. Borš poskladáme :)

Hovädzie mäso rozoberieme na rezančeky.

Borš poskladáme :)

13. 

Bravčové mäso pokrájame na malé kocky.

14. 

Mäsá vmiešame do polievky.

15. 

paradajkový pretlak 250 g

Pridáme pretlak,...

16. 

ocot 1 PL  cesnak 2 strúčiky  soľ

...pripravenú cviklu, ocot, očistený a prelisovaný cesnak. Premiešame a prevaríme. Podľa potreby dochutíme soľou. Podávame s kyslou smotanou.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť