Boršč

Vynikajúci recept na hustú mäsovo-zeleninovú polievku z ruskej, ukrajinskej, bulharskej... kuchyne. Hoci sa príprava zdá v troch hrncoch komplikovaná, je v skutočnosti jednoduchá. Stačí dodržať postupnosť krokov uvedených v recepte a bude skutočne mňam:)
recept,fotorecept,hovädzie zadné,bravčové stehno,cvikla - červená repa,kapusta hlávková biela,Mäsové polievky,Bezlepkové
Mäsové polievky
Kategórie
Mäsové polievky › Bezlepkové › Sezóna - Červená repa › Sezóna - Kapusta hlávková (biela, červená) ›Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 4 ?? | kusy kcal | |
bravčové stehno | 500 855 | gramov kcal | |
cesnak | 4 22 | strúčiky kcal | |
cibuľa | 200 88 | gramov kcal | |
cukor kryštálový | 1 61 | polievková lyžica kcal | |
cvikla - červená repa | 400 192 | gramov kcal | |
hovädzie zadné | 500 725 | gramov kcal | |
kapusta hlávková biela | 600 174 | gramov kcal | |
korenie klinčeky celé | 2 ?? | kusy kcal | |
korenie nové - pimentovník pravý | 6 ?? | kusov kcal | |
korenie rasca mletá | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
maslo | 50 367 | gramov kcal | |
masť bravčová | 20 180 | gramov kcal | |
mrkva | 300 135 | gramov kcal | |
ocot | 1 7 | polievková lyžica kcal | |
paradajkový pretlak | 250 170 | gramov kcal | |
petržlen | 150 95 | gramov kcal | |
slanina údená | 100 558 | gramov kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
soľ | 2.5 0 | čajovej lyžičky kcal | |
voda | 200 0 | mililitrov kcal | |
voda | 2 0 | litre kcal | |
zeler | 150 75 | gramov kcal | |
zemiaky | 400 368 | gramov kcal | |
špiková kosť | 2 ?? | kusy kcal |
Recept
1. 1.hrniec : Príprava mäsa
hovädzie zadné 500 gramov • bravčové stehno 500 gramov • voda 2 litre • soľ 1.5 čajovej lyžičky • bobkový list 4 kusy • korenie klinčeky celé 2 kusy • korenie nové - pimentovník pravý 6 kusov • špiková kosť 2 kusy
Mäso umyjeme a pokrájame na hrubšie plátky. Vložíme do studenej vody, pridáme soľ, bobkový list, korenie a klinčeky. Pomaly uvedieme do varu a varíme asi 1 hodinu. Bravčové mäso vyberieme a hovädzie ďalej varíme do mäkka. Pre silnejší vývar je dobré variť s mäsom aj špikové kosti.

2. 2.hrniec : Príprava cvikle
cvikla - červená repa 400 gramov • cesnak 2 strúčiky • maslo 50 gramov
Cviklu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Ošúpeme cesnak a pokrájame na plátky. Rozpustíme maslo a opečieme na ňom cesnak.



5. 3. hrniec : Príprava zeleniny
slanina údená 100 gramov • masť bravčová 20 gramov • cibuľa 200 gramov
Slaninu pokrájame na prúžky a osmažíme vo veľkom hrnci s trochou masti. Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame a osmažíme na slanine.

6.
zeler 150 gramov • petržlen 150 gramov • mrkva 300 gramov
Zeleninu ošúpeme, umyjeme a postrúhame na rezančeky.




10.
Zalejeme uvareným, precedeným vývarom.

11.
korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • korenie rasca mletá ½ čajovej lyžičky
Prisypeme korenie, rascu, premiešame a pol hodinu varíme.

12. Borš poskladáme :)
Hovädzie mäso rozoberieme na rezančeky.

13.
Bravčové mäso pokrájame na malé kocky.

14.
Mäsá vmiešame do polievky.


16.
ocot 1 polievková lyžica • cesnak 2 strúčiky • soľ
...pripravenú cviklu, ocot, očistený a prelisovaný cesnak. Premiešame a prevaríme. Podľa potreby dochutíme soľou. Podávame s kyslou smotanou.

Dobrú chuť!