Všetky recepty > Hlavné jedlá > Mäso > Bravčové mäso

Domáca bravčová šunka s olivami

Kvalitná domáca šunka s jemnou olivovou príchuťou. Z uvedeného množstva ingrediencií dostaneme asi 1/2 kg šunky.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-greystar-greystar-greystar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

bravčové pliecko 650 g

Bravčové mäso umyjeme nakrájame na väčšie kúsky.

2. 

1/3 z mäsa nasekáme v elektrickom sekáčiku alebo pomelieme.

3. 

olivy s papričkou 30 g

Olivy nakrájame na kolieska. Mleté mäso pridáme spolu s olivami k pokrájanému, premiešame.

4. 

voda 75 ml  cukor trstinový ½ ČL  soľ ½ ČL  korenie čierne mleté ¼ ČL

Vo vode rozpustíme soľ, cukor a korenie. Nálevom zalejeme mäso a niekoľko minút premiešavame.

5. 

Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky alebo tlačenky. Do vrecúška vložíme pripravenú mäsovú zmes a čo najviac ju stlačíme. Dobre stlačené mäso uzavrieme v šunkovare prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a nádobu uložíme na 24 hodín do chladničky.

6. 

Šunku varíme 2 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť a musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru.

7. 

Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra. Uvoľníme prítlačný piest, ...

8. 

... vylejeme vývar z mäsa, ktorý vznikol v nádobe a uvarenú šunku z nádoby vyklopíme. Odstránime igelitové vrecúško a nakrájame.

Dobrú chuť!

Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť