Zeleninová musaka
![Zeleninová musaka](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000642/img_sk_4x3/zeleninova-musaka_01110.jpg)
Musaka bez mäsa je rovnako jedinečná pochúťka ako tá klasická. Namiesto mäsa poslúži mrkva a patizón.
recept,fotorecept,mrkva,patizón,baklažán,zemiaky,paradajkový pretlak,Bezmäsité hlavné jedlá,Sezónne recepty
Bezmäsité hlavné jedlá
Kategórie
Bezmäsité hlavné jedlá Sezónne recepty Sezóna - Baklažán Sezóna - Mrkva Sezóna - Patizón Sezóna - Zemiaky
Ingrediencie
Ingrediencie
baklažán | 800 | gramov | |
cesnak | 4 | strúčiky | |
cibuľa | 200 | gramov | |
korenie biele mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
maslo | 50 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 4 | decilitre | |
mrkva | 400 | gramov | |
múka hladká | 2 | polievkové lyžice | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
olej slnečnicový | ¼ | decilitra | |
olej slnečnicový | - | ||
oregano | 1 | čajová lyžička | |
paradajkový pretlak | 250 | mililitrov | |
patizón | 400 | gramov | |
soľ | ½ | čajovej lyžičky | |
voda | 1 | deciliter | |
zemiaky | 400 | gramov | |
škorica mletá | ½ | čajovej lyžičky |
Recept
1.
olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • cibuľa 200 gramov
Cibuľu nekrájame nadrobno a osmažíme vo väčšom hrnci na oleji.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3231.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3233.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3234.jpg)
4.
voda 1 deciliter • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • korenie biele mleté ¼ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • oregano 1 čajová lyžička
Podlejeme trochou vody, okoreníme a necháme variť pod pokrievkou približne 20 minút.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3239.jpg)
5.
paradajkový pretlak 250 mililitrov • cesnak 4 strúčiky
Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalších 20 minút, kým sa prebytočná voda nevyparí. Ochutíme pasírovaným cesnakom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3241.jpg)
6.
baklažán 800 gramov • olej slnečnicový
Baklažán nakrájame na plátky a opečieme z oboch strán na troche oleja.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3240.jpg)
7.
zemiaky 400 gramov
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode 10-15 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na kolieska.
8.
olej slnečnicový ¼ decilitra
Do vymastenej zapekacej misy, alebo na pekáč, uložíme jednotlivé vrstvy. Začneme zemiakmi.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3258.jpg)
9.
Pridáme vrstvu baklažánu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3260.jpg)
10.
Vrstvu zeleninovej zmesi zarovnáme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3262.jpg)
11.
maslo 50 gramov • múka hladká 2 polievkové lyžice
V menšom hrnčeku si rozpustíme maslo a vymiešame v ňom múku.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3255.jpg)
12.
mlieko polotučné 1,5% 4 decilitre
Postupne po malých dávkach pridávame mlieko a miešame kým nezhustne, čím získame bešamelovú omáčku.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3256.jpg)
13.
Bešamel rozprestrieme rovnomerne na vrch musaky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3264.jpg)
14.
Pečieme v dobre predohriatej rúre na 220°C približne 40 minút.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000642/small/IMG_3268.jpg)
Dobrú chuť!