Zeleninová musaka

Musaka bez mäsa je rovnako jedinečná pochúťka ako tá klasická. Namiesto mäsa poslúži mrkva a patizón.
recept,fotorecept,mrkva,patizón,baklažán,zemiaky,paradajkový pretlak,Bezmäsité hlavné jedlá
Bezmäsité hlavné jedlá
Kategórie
Bezmäsité hlavné jedlá › Sezóna - Baklažán › Sezóna - Mrkva › Sezóna - Zemiaky › Sezóna - Patizón ›Ingrediencie
Ingrediencie
baklažán | 800 312 | gramov kcal | |
cesnak | 4 22 | strúčiky kcal | |
cibuľa | 200 88 | gramov kcal | |
korenie biele mleté | ¼ 4 | čajovej lyžičky kcal | |
korenie čierne mleté | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
maslo | 50 367 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 4 192 | decilitre kcal | |
mrkva | 400 180 | gramov kcal | |
múka hladká | 2 105 | polievkové lyžice kcal | |
olej slnečnicový | 2 270 | polievkové lyžice kcal | |
olej slnečnicový | ¼ 225 | decilitra kcal | |
olej slnečnicový | 0 ?? | kcal | |
oregano | 1 14 | čajová lyžička kcal | |
paradajkový pretlak | 250 170 | mililitrov kcal | |
patizón | 400 80 | gramov kcal | |
soľ | ½ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
voda | 1 0 | deciliter kcal | |
zemiaky | 400 368 | gramov kcal | |
škorica mletá | ½ 7 | čajovej lyžičky kcal |
Recept
1.
olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • cibuľa 200 gramov
Cibuľu nekrájame nadrobno a osmažíme vo väčšom hrnci na oleji.



4.
voda 1 deciliter • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • korenie biele mleté ¼ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • oregano 1 čajová lyžička
Podlejeme trochou vody, okoreníme a necháme variť pod pokrievkou približne 20 minút.

5.
paradajkový pretlak 250 mililitrov • cesnak 4 strúčiky
Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalších 20 minút, kým sa prebytočná voda nevyparí. Ochutíme pasírovaným cesnakom.

6.
baklažán 800 gramov • olej slnečnicový
Baklažán nakrájame na plátky a opečieme z oboch strán na troche oleja.

7.
zemiaky 400 gramov
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode 10-15 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na kolieska.
8.
olej slnečnicový ¼ decilitra
Do vymastenej zapekacej misy, alebo na pekáč, uložíme jednotlivé vrstvy. Začneme zemiakmi.

9.
Pridáme vrstvu baklažánu.

10.
Vrstvu zeleninovej zmesi zarovnáme.

11.
maslo 50 gramov • múka hladká 2 polievkové lyžice
V menšom hrnčeku si rozpustíme maslo a vymiešame v ňom múku.

12.
mlieko polotučné 1,5% 4 decilitre
Postupne po malých dávkach pridávame mlieko a miešame kým nezhustne, čím získame bešamelovú omáčku.

13.
Bešamel rozprestrieme rovnomerne na vrch musaky.

14.
Pečieme v dobre predohriatej rúre na 220°C približne 40 minút.

Dobrú chuť!