svetvomne.sk

Zeleninová musaka

    

Musaka bez mäsa je rovnako jedinečná pochúťka ako tá klasická. Namiesto mäsa poslúži mrkva a patizón.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
baklažán800gramov
cesnak4strúčiky
cibuľa200gramov
korenie biele mleté¼čajovej lyžičky
korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
maslo50gramov
mlieko polotučné 1,5%4decilitre
mrkva400gramov
múka hladká2polievkové lyžice
olej slnečnicový2polievkové lyžice
olej slnečnicový¼decilitra
olej slnečnicový-
oregano1čajová lyžička
paradajkový pretlak250mililitrov
patizón400gramov
soľ½čajovej lyžičky
voda1deciliter
zemiaky400gramov
škorica mletá½čajovej lyžičky

1. 

olej slnečnicový 2 polievkové lyžice  cibuľa 200 gramov

Cibuľu nekrájame nadrobno a osmažíme vo väčšom hrnci na oleji.

2. 

mrkva 400 gramov

Do hrnca pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu.

3. 

patizón 400 gramov

Pridáme nahrubo nastrúhaný patizón (alebo inú tekvicu).

4. 

voda 1 deciliter  korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky  korenie biele mleté ¼ čajovej lyžičky  soľ ½ čajovej lyžičky  škorica mletá ½ čajovej lyžičky  oregano 1 čajová lyžička

Podlejeme trochou vody, okoreníme a necháme variť pod pokrievkou približne 20 minút.

5. 

paradajkový pretlak 250 mililitrov  cesnak 4 strúčiky

Pridáme paradajkový pretlak a varíme ďalších 20 minút, kým sa prebytočná voda nevyparí. Ochutíme pasírovaným cesnakom.

6. 

baklažán 800 gramov  olej slnečnicový

Baklažán nakrájame na plátky a opečieme z oboch strán na troche oleja.

7. 

zemiaky 400 gramov

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode 10-15 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na kolieska.

8. 

olej slnečnicový ¼ decilitra

Do vymastenej zapekacej misy, alebo na pekáč, uložíme jednotlivé vrstvy. Začneme zemiakmi.

9. 

Pridáme vrstvu baklažánu.

10. 

Vrstvu zeleninovej zmesi zarovnáme.

11. 

maslo 50 gramov  múka hladká 2 polievkové lyžice

V menšom hrnčeku si rozpustíme maslo a vymiešame v ňom múku.

12. 

mlieko polotučné 1,5% 4 decilitre

Postupne po malých dávkach pridávame mlieko a miešame kým nezhustne, čím získame bešamelovú omáčku.

13. 

Bešamel rozprestrieme rovnomerne na vrch musaky.

14. 

Pečieme v dobre predohriatej rúre na 220°C približne 40 minút.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť