svetvomne.sk

Zeleninová žemľovka

    

Teplú zeleninovú žemlovku podávame ako hlavné jedlo s čerstvým paradajkovým alebo uhorkovým šalátom. Môžeme ju podávať aj na studeno ako slaný zeleninový koláč. Vhodná je aj ako príloha k vyprážanému či pečenému mäsu.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

nízka

 

 

 
 
brokolica250gramov
cesnak2strúčiky
cibuľa100gramov
cuketa300gramov
korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
mlieko polotučné 1,5%500mililitrov
mrkva250gramov
olej slnečnicový50mililitrov
rožok biely250gramov
soľ2čajové lyžičky
syr tvrdý150gramov
vajce slepačie3kusy

1. Rožky

rožok biely 250 gramov

Rožky prekrojíme na polovice a pokrájame na kocky. Na žemlovku sú vhodné staršie - dvojdňové rožky, ktoré sú už tuhšie, ľahko presušené.

Rožky

2. Zelenina

cibuľa 100 gramov  cuketa 300 gramov  brokolica 250 gramov  mrkva 250 gramov

Cibuľu očistíme a pokrájame. Cuketu pokrájame na menšie kocky, brokolicu nakrájame na drobno. Mrkvu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Okrem uvedenej zeleniny môžeme podľa chuti pridať aj iné druhy, podľa toho aká zelenina nám viacej chutí.

Zelenina

3. 

Zeleninu dobre premiešame s rožkami.

4. 

olej slnečnicový 50 mililitrov  mlieko polotučné 1,5% 500 mililitrov  vajce slepačie 3 kusy  soľ 2 čajové lyžičky  korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky  cesnak 2 strúčiky

Zapekaciu nádobu vylejeme olejom a rozložíme do nej rožky so zeleninou. V mlieku rozmiešame vajíčka, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Nálevom zalejeme rožky a rukou obsah potlačíme smerom dolu. Pečieme zakryté alobalom 30 minút na vyššom teplotnom stupni.

5. 

syr tvrdý 150 gramov

Syr postrúhame a posypeme ním upečenú žemlovku. Odokrytú necháme 10 minút zapiecť.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť