Zeleninová žemľovka
Teplú zeleninovú žemlovku podávame ako hlavné jedlo s čerstvým paradajkovým alebo uhorkovým šalátom. Môžeme ju podávať aj na studeno ako slaný zeleninový koláč. Vhodná je aj ako príloha k vyprážanému či pečenému mäsu.
recept,fotorecept,rožok biely,cuketa,brokolica,mrkva,mlieko polotučné 1,5%,syr tvrdý,Bezmäsité hlavné jedlá,Sezónne recepty
Bezmäsité hlavné jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
brokolica | 250 | gramov | |
cesnak | 2 | strúčiky | |
cibuľa | 100 | gramov | |
cuketa | 300 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 500 | mililitrov | |
mrkva | 250 | gramov | |
olej slnečnicový | 50 | mililitrov | |
rožok biely | 250 | gramov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
syr tvrdý | 150 | gramov | |
vajce slepačie | 3 | kusy |
Recept
1. Rožky
rožok biely 250 gramov
Rožky prekrojíme na polovice a pokrájame na kocky. Na žemlovku sú vhodné staršie - dvojdňové rožky, ktoré sú už tuhšie, ľahko presušené.
2. Zelenina
cibuľa 100 gramov • cuketa 300 gramov • brokolica 250 gramov • mrkva 250 gramov
Cibuľu očistíme a pokrájame. Cuketu pokrájame na menšie kocky, brokolicu nakrájame na drobno. Mrkvu očistíme a postrúhame na hrubom strúhadle. Okrem uvedenej zeleniny môžeme podľa chuti pridať aj iné druhy, podľa toho aká zelenina nám viacej chutí.
3.
Zeleninu dobre premiešame s rožkami.
4.
olej slnečnicový 50 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 500 mililitrov • vajce slepačie 3 kusy • soľ 2 čajové lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • cesnak 2 strúčiky
Zapekaciu nádobu vylejeme olejom a rozložíme do nej rožky so zeleninou. V mlieku rozmiešame vajíčka, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Nálevom zalejeme rožky a rukou obsah potlačíme smerom dolu. Pečieme zakryté alobalom 30 minút na vyššom teplotnom stupni.
5.
syr tvrdý 150 gramov
Syr postrúhame a posypeme ním upečenú žemlovku. Odokrytú necháme 10 minút zapiecť.
Dobrú chuť!