svetvomne.sk

Makové guľky s medom a pistáciami

Makové guľky s medom a pistáciami

    

Podľa tohoto receptu si môžete pripraviť vynikajúce sladké guľky zo zemiakového cesta s výživnou makovou plnkou, orieškami a chutným medíkom.

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:  Sladké jedlá  

 

1. 

zemiaky 900 gramov

Zemiaky varíme vo vode 20-25 min., necháme vychladnúť a ošúpeme.

2. 

Zemiaky rozpučíme, alebo nastrúhame na jemno.

3. 

vajce slepačie 2 kusy  soľ 1 štipka

K zemiakovej hmote pridáme vajcia a štipku soli.

4. 

pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 280 gramov

Pridáme krupicu a vypracujeme hutné cesto, ktoré necháme pol hodinu odstáť v chlade.

5. 

mlieko polotučné 1,5% 120 mililitrov  cukor kryštálový 60 gramov  mak mletý 200 gramov

V hrnci privedieme do varu mlieko s cukrom. Prisypeme mak a premiešame. Necháme vychladnúť.

6. 

lekvár slivkový 80 gramov

K maku primiešame lekvár a z hmoty si v dlaniach vymodelujeme guľôčky (priemer asi 2-2,5 cm).

7. 

múka polohrubá

Na pomúčenej doske vytvoríme z cesta valček (hrúbka 4,5 cm). Valček rozkrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm (na 35 kusov).

8. 

Z každého kúska cesta vytvoríme placku, vložíme dnu makovú guľôčku a zabalíme. Pregúľame v múke na doske.

9. 

Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s trochou soli. Do vriacej vody vkladáme guľôčky a po vyplávaní ich 4-5 minút povaríme.

10. 

Uvarené guľky vyberieme opatrne cedníkom.

11. Servírovanie guliek

pistácie 90 gramov  med 6 polievkových lyžíc

Každú porciu posypeme nesolenými nahrubo podrvenými pistáciami a polejeme medom.

Servírovanie guliek

Dobrú chuť!

cukor kryštálový60gramov
lekvár slivkový80gramov
mak mletý200gramov
med6polievkových lyžíc
mlieko polotučné 1,5%120mililitrov
múka polohrubá-
pistácie90gramov
pšeničná krupica (detská dehydrovaná)280gramov
soľ1štipka
vajce slepačie2kusy
zemiaky900gramov

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť