Makové guľky s medom a pistáciami
Podľa tohoto receptu si môžete pripraviť vynikajúce sladké guľky zo zemiakového cesta s výživnou makovou plnkou, orieškami a chutným medíkom.
recept,fotorecept,mak mletý,pistácie,med,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Kategórie
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 60 | gramov | |
lekvár slivkový | 80 | gramov | |
mak mletý | 200 | gramov | |
med | 6 | polievkových lyžíc | |
mlieko polotučné 1,5% | 120 | mililitrov | |
múka polohrubá | - | ||
pistácie | 90 | gramov | |
pšeničná krupica (detská dehydrovaná) | 280 | gramov | |
soľ | 1 | štipka | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
zemiaky | 900 | gramov |
Recept
2.
Zemiaky rozpučíme, alebo nastrúhame na jemno.
4.
pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 280 gramov
Pridáme krupicu a vypracujeme hutné cesto, ktoré necháme pol hodinu odstáť v chlade.
5.
mlieko polotučné 1,5% 120 mililitrov • cukor kryštálový 60 gramov • mak mletý 200 gramov
V hrnci privedieme do varu mlieko s cukrom. Prisypeme mak a premiešame. Necháme vychladnúť.
6.
lekvár slivkový 80 gramov
K maku primiešame lekvár a z hmoty si v dlaniach vymodelujeme guľôčky (priemer asi 2-2,5 cm).
7.
Na pomúčenej doske vytvoríme z cesta valček (hrúbka 4,5 cm). Valček rozkrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm (na 35 kusov).
8.
Z každého kúska cesta vytvoríme placku, vložíme dnu makovú guľôčku a zabalíme. Pregúľame v múke na doske.
9.
Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s trochou soli. Do vriacej vody vkladáme guľôčky a po vyplávaní ich 4-5 minút povaríme.
10.
Uvarené guľky vyberieme opatrne cedníkom.
11. Servírovanie guliek
pistácie 90 gramov • med 6 polievkových lyžíc
Každú porciu posypeme nesolenými nahrubo podrvenými pistáciami a polejeme medom.
Dobrú chuť!