Jablkový koláč so zmrzlinou
Vyskúšajte tento famózny koláč pečený hlavne z jabĺk, rozvoňaný škoricou a prikrytý chrumkavou sladkou krustou z lístkového cesta.
recept,fotorecept,jablká,škorica mletá,zmrzlina čokoládová,Koláče
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
brusnice sušené | 15 | gramov | |
cesto lístkové | 200 | gramov | |
cukor kryštálový | 3 | polievkové lyžice | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor vanilkový | 8 | gramov | |
jablká | 900 | gramov | |
maslo | 40 | gramov | |
muškátový oriešok mletý | ½ | čajovej lyžičky | |
strúhanka | 1 | polievková lyžica | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
zmrzlina čokoládová | 200 | gramov | |
zázvor mletý | ½ | čajovej lyžičky | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička | |
škrob zemiakový | 1 | polievková lyžica |
Recept
1.
jablká 900 gramov
Jablká ošúpeme, prekrojíme na štvrtiny, odstránime jaderníky a jabĺčka dokrájame na tenšie mesiačiky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2755.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2756.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2757.jpg)
4.
škorica mletá 1 čajová lyžička • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky • muškátový oriešok mletý ½ čajovej lyžičky
Pridáme korenie a asi minútu miešame, aby sa chute prepojili.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2759.jpg)
5.
Pridáme predpripravené jablká a jemným premiešaním ich obalíme v sladkej omáčke. Necháme zmes na panvici prehriať asi 3 minúty.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2760.jpg)
6.
brusnice sušené 15 gramov • škrob zemiakový 1 polievková lyžica
Pridáme hrsť sušených brusníc, zmes posypeme zemiakovým škrobom, premiešame a odstavíme z ohrevu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2762.jpg)
7.
strúhanka 1 polievková lyžica
Forma na tortu rozkladacia ø 24 cm
Spodok formy vysypeme strúhankou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2763.jpg)
8.
cukor vanilkový 8 gramov
Jablkovú zmes rovnomerne rozmiestnime do formy, navrchu zarovnáme a posypeme vanilkovým cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2764.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2765.jpg)
10.
Spod cesta vytlačíme prípadné bubliny a na viacerých miestach cesto nakrojíme, aby mala kadiaľ unikať para pri pečení.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2766.jpg)
11.
vajce slepačie 1 kus • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rovnomerne cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2767.jpg)
12.
Pečieme 25 min. pri teplote 180°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2771.jpg)
13. Servírovanie
zmrzlina čokoládová 200 gramov
Koláč nakrájame na 6 častí a podávame ešte teplý so zmrzlinou podľa vlastnej chuti.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00002140/small/IMG_2785_serv.jpg)
Dobrú chuť!