Cuketový jablčník

Vynikajúci koláč z jabĺk a cukety zachutí malým i veľkým.
recept,fotorecept,jablká,cuketa,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče › Sezóna - Jablká (jeseň) › Sezóna - Cuketa › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
cuketa | 400 72 | gramov kcal | |
cukor kryštálový | 2 121 | polievkové lyžice kcal | |
cukor práškový | 200 776 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 20 73 | gramov kcal | |
jablká | 1 610 | kilogram kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 13 10 | gramov kcal | |
maslo | 10 74 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 350 1246 | gramov kcal | |
olej slnečnicový | 100 899 | mililitrov kcal | |
strúhanka | 2 112 | polievkové lyžice kcal | |
vajce slepačie | 4 352 | kusy kcal | |
vločky ovsené | 50 183 | gramov kcal | |
voda | 100 0 | mililitrov kcal | |
škorica mletá | 2 25 | čajové lyžičky kcal |
Recept
1. Príprava jabĺk a cukety
jablká 1 kilogram • cuketa 400 gramov
Jablká ošúpeme, prekrojíme na štvťky a zbavíme jaderníkov. Jednotlivé štvrťky pokrájame na 3 - 4 mesiačiky. Cuketu ošúpeme a na hrubšie postrúhame.

2.
maslo 10 gramov • strúhanka 2 polievkové lyžice • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • škorica mletá 2 čajové lyžičky
Plech na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rovnomerne rozložíme jablká, posypeme ich kryštálovým cukrom a škoricou.

3. Príprava cuketového cesta
vajce slepačie 4 kusy • cukor práškový 200 gramov • cukor vanilkový 20 gramov • olej slnečnicový 100 mililitrov • voda 100 mililitrov • múka polohrubá 350 gramov • vločky ovsené 50 gramov • kypriaci prášok do pečiva 13 gramov
Žĺtka vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme olej a vodu a opätovne vymiešame. V múke rozmiešame ovsené vločky a kypriaci prášok, pridáme k žĺtkom a po zamiešaní vmiešame postrúhanú cuketu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do cesta nakoniec ľahko primiešame.

4.
Pripravené cesto vylejeme na jablká a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rozohriatej rúre, pomaly, na nižšom až strednom stupni približne 1 hodinu.

Dobrú chuť!