Jablková roláda s marcipánom
Niečo sladké pre šibačov.
recept,fotorecept,jablká,Rolády,Veľkonočné,Sezónne recepty
Rolády
Kategórie
Rolády Veľkonočné Sezónne recepty Dezerty z jabĺk Sezóna - Jablká (zima) Sezóna - Jablká (jeseň)
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 80 | gramov | |
cukor práškový | 80 | gramov | |
gaštanové pyré mrazené | 125 | gramov | |
jablká | 1 | kilogram | |
kypriaci prášok do pečiva | 8 | gramov | |
marcipán | 200 | gramov | |
maslo | 50 | gramov | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
olej slnečnicový | 50 | mililitrov | |
poleva cukrárska čokoládová | - | ||
puding čokoládový - prášok | 40 | gramov | |
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
voda | 50 | mililitrov | |
čokoláda na varenie 55% | 50 | gramov |
Recept
1. Roládový korpus
vaječný žĺtok 5 kusov • cukor práškový 80 gramov • olej slnečnicový 50 mililitrov • vaječný bielok 5 kusov
Žĺtky vymiešame s cukrom, primiešame olej. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
2.
múka polohrubá 100 gramov • kypriaci prášok do pečiva 8 gramov
K žĺtkom primiešame múku s kypriacim práškom...
3.
... a vmiešame sneh z bielkov.
4.
Cesto vylejeme na plech (32x44cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
5.
Upečieme pri 180°C za 8 minút.
6.
Upečený plát stočíme do rolády, zabalíme do vlhkej utierky a necháme vychladnúť.
7. Jablková plnka
jablká 1 kilogram • cukor kryštálový 80 gramov
Jablká očistíme, nahrubo postrúhame a privedieme do varu spolu s cukrom.
8.
čokoláda na varenie 55% 50 gramov • voda 50 mililitrov • puding čokoládový - prášok 40 gramov
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Vo vode v miske rozmiešame puding a vlejeme ho do jabĺk. Varíme do zhustnutia, nakoniec vmiešame roztopenú čokoládu.
9.
maslo 50 gramov
Jablkovú plnku necháme vychladnúť na izbovú teplotu a vmiešame do nej zmäknuté maslo.
10. Plnenie rolády
gaštanové pyré mrazené 125 gramov • marcipán 200 gramov
Korpus rozvinieme a uvoľníme papier na pečenie. Roládu natrieme plnkou (okraj ku ktorému budeme stáčať zostane nenatretý) a na plnku nastrúhame čiastočne rozmrazené gaštanové pyré. Z marcipánu vytvoríme valček o priemere asi 1,5 cm a uložíme na okraj od ktorého budeme roládu stáčať.
11.
Roládu stočíme a uložíme na najmenej 4 hodiny tuhnúť do chladničky.
13.
... nakrájame a môžeme podávať.
Dobrú chuť!