Babičkin koláč
Recept na šťavnatý piškótový koláč s tvarohovou, lekvárovou a pudingovou plnkou.
recept,fotorecept,puding čokoládový - prášok,tvaroh jemný 40 - 45% tuku,lekvár višňový,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 6 | polievkových lyžíc | |
cukor kryštálový | 240 | gramov | |
cukor vanilkový | 24 | gramov | |
cukor škoricový | 12 | gramov | |
kakao - prášok | 1.5 | polievkovej lyžice | |
kypriaci prášok do pečiva | 12 | gramov | |
lekvár višňový | 200 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 500 | mililitrov | |
múka polohrubá | 300 | gramov | |
olej slnečnicový | 100 | mililitrov | |
puding čokoládový - prášok | 40 | gramov | |
soľ | 1 | štipka | |
tvaroh jemný 40 - 45% tuku | 250 | gramov | |
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
škrob kukuričný | 1 | polievková lyžica |
Recept
1. Pudingová plnka
puding čokoládový - prášok 40 gramov • mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov • cukor kryštálový 6 polievkových lyžíc
V troche studeného mlieka rozmiešame puding s cukrom a vylejeme do zvyšného vriaceho mlieka. Uvaríme hustejší puding.
2. Tvarohová plnka
tvaroh jemný 40 - 45% tuku 250 gramov • cukor vanilkový 24 gramov • škrob kukuričný 1 polievková lyžica
Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a škrobom.
3. Lekvárová plnka
lekvár višňový 200 gramov • cukor škoricový 12 gramov
Višňový lekvár premiešame so škoricovým cukrom.
4. Príprava cesta
vaječný žĺtok 5 kusov • cukor kryštálový 240 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • múka polohrubá 300 gramov • kypriaci prášok do pečiva 12 gramov • olej slnečnicový 100 mililitrov
Žĺtky vymiešame s cukrom, postupne pridáme olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva.
5.
vaječný bielok 5 kusov • soľ 1 štipka
Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Tuhý sneh opatrne primiešame do žĺtkovej zmesi.
7.
Bielu časť cesta rozlejeme na plech vyložený papierom na pečenie a lyžičkou naukladáme striedavo všetky tri náplne.
8.
Kakaovú časť cesta nalejeme v tvare mriežky na povrch koláča.
9.
Pečieme pri teplote 180°C asi 20 - 30 minút. Prepichnutím špajdľou zistíme, či je cesto upečené alebo nie (ak sa koniec špajdle lepí, cesto nie je upečené).
Dobrú chuť!