Karamelový koláč
Jemný koláčik k nedeľnej kávičke.
recept,fotorecept,mlieko sladené zahustené (kondenzované),čokoláda na varenie 55%,puding karamelový - prášok,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 100 | gramov | |
cukor práškový | 60 | gramov | |
kakao - prášok | 10 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 5 | gramov | |
maslo | 100 | gramov | |
maslo | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 450 | mililitrov | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 400 | gramov | |
múka hladká | 40 | gramov | |
múka polohrubá | 150 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
puding karamelový - prášok | 40 | gramov | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
čokoláda na varenie 55% | 60 | gramov |
Recept
1.
mlieko sladené zahustené (kondenzované) 400 gramov
Kondenzované mlieko varíme vo vode, zakryté v hrnci, 2 hodiny. Potom vodu vylejeme, konzervu opatrne vyberieme a necháme vychladnúť. Môžeme použiť aj hotový produkt - karamelové kondenzované mlieko - to už nemusíme variť.
2. Korpus
čokoláda na varenie 55% 60 gramov • maslo 100 gramov
Čokoládu s maslom rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť.
3.
vaječný žĺtok 4 kusy • cukor práškový 60 gramov • kakao - prášok 10 gramov
Žĺtky vymiešame s cukrom a kakaom.
4.
mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov
Primiešame vychladené, rozpustené maslo s čokoládou a mlieko.
5.
múka polohrubá 150 gramov • kypriaci prášok do pečiva 5 gramov • maslo • múka polohrubá
Vmiešame múku s lyžičkou kypriaceho prášku a cesto vylejeme na menší, vymastený, múkou vysypaný pekáč (20x30cm).
6.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C 20 minút.
7. Karamelový krém
mlieko plnotučné 3,5% 400 mililitrov • puding karamelový - prášok 40 gramov • múka hladká 40 gramov
Z mlieka, pudingového prášku, hladkej múky a karamelového kondenzovaného mlieka uvaríme puding.
8.
Puding za občasného premiešavania necháme vychladnúť.
10.
cukor kryštálový 100 gramov
Sneh prevaríme nad parou a primiešame do neho cukor. Cukru môžeme pridať viac alebo menej, podľa toho, aký sladký chceme mať krém.
11.
Prevarený sneh z bielkov zašľaháme do karamelového pudingu.
12.
Najemno vyšľahaný krém natrieme na korpus a necháme v chladničke stuhnúť najmenej 2-3 hodiny.
13.
Potom koláč ozdobíme rozpustenou čokoládou, opäť necháme zachladiť a po nakrájaní môžeme servírovať.
Dobrú chuť!