Vanilkové Soufflé
Návod na prípravu jednoduchého francúzskeho dezertu, ktorého základ tvorí hustá biela omáčka a sneh z vaječných bielkov.
recept,fotorecept,aróma vanilková,vaječný žĺtok,vaječný bielok,Koláče,Francúzska kuchyňa
Koláče
Francúzska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
aróma vanilková | ¼ | čajovej lyžičky | |
citrónová šťava | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 2.5 | polievkovej lyžice | |
maslo | 40 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 150 | mililitrov | |
múka hladká | 1 | polievková lyžica | |
soľ | - | ||
vaječný bielok | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy |
Recept
1.
maslo 30 gramov • múka hladká 1 polievková lyžica
Na miernom ohreve vmiešame múku do roztopeného masla.
2.
mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov
Postupne po troške primiešavame teplé mlieko a varíme hustú bielu omáčku.
3.
maslo 10 gramov • cukor kryštálový ½ polievkovej lyžice
Malé zapekacie misky (ramekin) vymastíme maslom a vysypeme cukrom.
4.
soľ • aróma vanilková ¼ čajovej lyžičky • vaječný žĺtok 2 kusy • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • citrónová šťava 1 čajová lyžička
Primiešame uvedené ingrediencie.
6.
Vmiešame jednu tretinu snehu do cesta.
7.
Jemne vmiešame zvyšok snehu do cesta.
8.
Cesto rovnomerne nadávkujeme do štyroch misiek. Ak by ste použili menšie šálky, naplnte ich len do 2-3 cm odo dna.
9.
Pečieme 14 min. pri teplote 200°C.
10.
Servírujeme ešte teplé, kým je soufflé vystúpené nad formou.
Dobrú chuť!