Vanilkové Soufflé
![Vanilkové Soufflé](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001056/img_sk_4x3/vanilkove-souffle_00180.jpg)
Návod na prípravu jednoduchého francúzskeho dezertu, ktorého základ tvorí hustá biela omáčka a sneh z vaječných bielkov.
recept,fotorecept,aróma vanilková,vaječný žĺtok,vaječný bielok,Koláče,Francúzska kuchyňa
Koláče
Francúzska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
aróma vanilková | ¼ | čajovej lyžičky | |
citrónová šťava | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 2.5 | polievkovej lyžice | |
maslo | 40 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 150 | mililitrov | |
múka hladká | 1 | polievková lyžica | |
soľ | - | ||
vaječný bielok | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy |
Recept
1.
maslo 30 gramov • múka hladká 1 polievková lyžica
Na miernom ohreve vmiešame múku do roztopeného masla.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6992.jpg)
2.
mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov
Postupne po troške primiešavame teplé mlieko a varíme hustú bielu omáčku.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6993.jpg)
3.
maslo 10 gramov • cukor kryštálový ½ polievkovej lyžice
Malé zapekacie misky (ramekin) vymastíme maslom a vysypeme cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6995.jpg)
4.
soľ • aróma vanilková ¼ čajovej lyžičky • vaječný žĺtok 2 kusy • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • citrónová šťava 1 čajová lyžička
Primiešame uvedené ingrediencie.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_6996.jpg)
6.
Vmiešame jednu tretinu snehu do cesta.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7000.jpg)
7.
Jemne vmiešame zvyšok snehu do cesta.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7003_web.jpg)
8.
Cesto rovnomerne nadávkujeme do štyroch misiek. Ak by ste použili menšie šálky, naplnte ich len do 2-3 cm odo dna.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001056/small/IMG_7006.jpg)
9.
Pečieme 14 min. pri teplote 200°C.
10.
Servírujeme ešte teplé, kým je soufflé vystúpené nad formou.
Dobrú chuť!