Valentínsky jablkový koláč

Chutné sladké srdiečko, plné jabĺk a lásky.
recept,fotorecept,tvaroh jemný mäkký,jablká,Koláče,Valentínske
Koláče
Kategórie
Koláče › Valentínske › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
citrón | 1 ?? | kus kcal | |
cukor kryštálový | 100 402 | gramov kcal | |
cukor práškový | 60 233 | gramov kcal | |
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
jablká | 500 305 | gramov kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | ½ 2 | čajovej lyžičky kcal | |
maslo | 100 734 | gramov kcal | |
múka hladká | 240 833 | gramov kcal | |
múka hladká | 0 ?? | kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
strúhanka | 1 56 | polievková lyžica kcal | |
tvaroh jemný mäkký | 100 119 | gramov kcal | |
voda | 0 ?? | kcal | |
voda | 50 0 | mililitrov kcal | |
škorica mletá | 1 13 | čajová lyžička kcal | |
škrob kukuričný | 30 109 | gramov kcal |
Recept
1.
múka hladká 240 gramov • cukor práškový 60 gramov • soľ 1 štipka • kypriaci prášok do pečiva ½ čajovej lyžičky • maslo 100 gramov • tvaroh jemný mäkký 100 gramov • voda 50 mililitrov
Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo, tvaroh a vlažnú vodu. Vymiesime cesto...

2.
...a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Necháme 20 minút odpočívať v chlade.

3.
Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou tortovej formy srdce (rozmer asi 26x26cm) vykrojíme (na prípravu koláča môžeme použiť aj kruhovú formu).

4.
Do vykrojeného srdca povykrajujeme malé srdiečka. Doštičku s cestom vložíme na 5-10 minút do mrazničky.

5.
Rozvaľkáme druhú polovicu cesta, opäť vykrojíme formou tvar a cesto vložíme na 5 minút do mrazničky.

6.
Zvyšky cesta rozvaľkáme a vykrojíme väčšie srdiečka (asi 6 cm veľké). Tiež vložíme do mrazničky.


8.
citrón 1 kus • cukor kryštálový 100 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička
Prilejeme citrónovú šťavu a premiešame. Pridáme cukor, škoricu,...

9.
škrob kukuričný 30 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica
... kukuričný škrob a strúhanku. Opäť premiešame.

10.
Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Po obvode poukladáme stuhnuté srdiečka...

11.
...a vložíme vykrojené srdce.

12.
Rovnomerne rozložíme jablkovú plnku a uhladíme.

13.
Prikryjeme cestom s vykrojenými srdiečkami.

14.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, prilepíme vykrojené srdiečka a opäť potrieme vajíčkom.

15.
Vložíme do rozohriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme 40 minút (počas pečenia kontrolujeme a ak by sa nám vrch pripaľoval zakryjeme ho v priebehu pečenia alobalom).

16.
Upečený koláč necháme dobre vychladiť. Potom si ho jednoducho vyklopíme na ruku, prevrátime a položíme na flexibilnú doštičku. Posypeme preosiatym práškovým cukrom.


18.
Môžeme servírovať.

Dobrú chuť!