Valentínsky jablkový koláč
![Valentínsky jablkový koláč](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001858/img_sk_4x3/valentinsky-jablkovy-kolac_00180.jpg)
Chutné sladké srdiečko, plné jabĺk a lásky.
recept,fotorecept,tvaroh jemný mäkký,jablká,Koláče,Valentínske
Koláče
Kategórie
Koláče Valentínske Dezerty z jabĺk Sezóna - Jablká (zima) Sezóna - Jablká (jeseň) Jablkové koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrón | 1 | kus | |
cukor kryštálový | 100 | gramov | |
cukor práškový | 60 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
jablká | 500 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 100 | gramov | |
múka hladká | 240 | gramov | |
múka hladká | 0 | ||
múka polohrubá | - | ||
soľ | 1 | štipka | |
strúhanka | 1 | polievková lyžica | |
tvaroh jemný mäkký | 100 | gramov | |
voda | - | ||
voda | 50 | mililitrov | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička | |
škrob kukuričný | 30 | gramov |
Recept
1.
múka hladká 240 gramov • cukor práškový 60 gramov • soľ 1 štipka • kypriaci prášok do pečiva ½ čajovej lyžičky • maslo 100 gramov • tvaroh jemný mäkký 100 gramov • voda 50 mililitrov
Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo, tvaroh a vlažnú vodu. Vymiesime cesto...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0768.jpg)
2.
...a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Necháme 20 minút odpočívať v chlade.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0777.jpg)
3.
Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou tortovej formy srdce (rozmer asi 26x26cm) vykrojíme (na prípravu koláča môžeme použiť aj kruhovú formu).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0786.jpg)
4.
Do vykrojeného srdca povykrajujeme malé srdiečka. Doštičku s cestom vložíme na 5-10 minút do mrazničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0788.jpg)
5.
Rozvaľkáme druhú polovicu cesta, opäť vykrojíme formou tvar a cesto vložíme na 5 minút do mrazničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0790.jpg)
6.
Zvyšky cesta rozvaľkáme a vykrojíme väčšie srdiečka (asi 6 cm veľké). Tiež vložíme do mrazničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0795.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0761.jpg)
8.
citrón 1 kus • cukor kryštálový 100 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička
Prilejeme citrónovú šťavu a premiešame. Pridáme cukor, škoricu,...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0767.jpg)
9.
škrob kukuričný 30 gramov • strúhanka 1 polievková lyžica
... kukuričný škrob a strúhanku. Opäť premiešame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0800.jpg)
10.
Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Po obvode poukladáme stuhnuté srdiečka...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0802.jpg)
11.
...a vložíme vykrojené srdce.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0809.jpg)
12.
Rovnomerne rozložíme jablkovú plnku a uhladíme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0810.jpg)
13.
Prikryjeme cestom s vykrojenými srdiečkami.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0812.jpg)
14.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, prilepíme vykrojené srdiečka a opäť potrieme vajíčkom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0816.jpg)
15.
Vložíme do rozohriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme 40 minút (počas pečenia kontrolujeme a ak by sa nám vrch pripaľoval zakryjeme ho v priebehu pečenia alobalom).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0821.jpg)
16.
Upečený koláč necháme dobre vychladiť. Potom si ho jednoducho vyklopíme na ruku, prevrátime a položíme na flexibilnú doštičku. Posypeme preosiatym práškovým cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0847.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0848.jpg)
18.
Môžeme servírovať.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001858/small/IMG_0853.jpg)
Dobrú chuť!