svetvomne.sk

Valentínsky jablkový koláč

     

Chutné sladké srdiečko, plné jabĺk a lásky.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

1 h. 40 min.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Citrón1kus
Cukor kryštálový100gramov
Cukor práškový60gramov
Cukor práškový
Jablká500gramov
Kypriaci prášok do pečiva½čajovej lyžičky
Maslo100gramov
Múka hladká240gramov
Múka hladká
Múka polohrubá
Soľ1štipka
Strúhanka1polievková lyžica
Tvaroh jemný mäkký100gramov
Voda
Voda50mililitrov
Škorica mletá1čajová lyžička
Škrob kukuričný30gramov

1. 

múka hladká 240 g  cukor práškový 60 g  soľ 1 štipka  kypriaci prášok do pečiva ½ ČL  maslo 100 g  tvaroh jemný mäkký 100 g  voda 50 ml

Do misy nasypeme múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo, tvaroh a vlažnú vodu. Vymiesime cesto...

2. 

...a zabalíme ho do potravinárskej fólie. Necháme 20 minút odpočívať v chlade.

3. 

múka hladká

Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou tortovej formy srdce (rozmer asi 26x26cm) vykrojíme (na prípravu koláča môžeme použiť aj kruhovú formu).

4. 

Do vykrojeného srdca povykrajujeme malé srdiečka. Doštičku s cestom vložíme na 5-10 minút do mrazničky.

5. 

múka hladká

Rozvaľkáme druhú polovicu cesta, opäť vykrojíme formou tvar a cesto vložíme na 5 minút do mrazničky.

6. 

Zvyšky cesta rozvaľkáme a vykrojíme väčšie srdiečka (asi 6 cm veľké). Tiež vložíme do mrazničky.

7. 

jablká 500 g

Jablká ošúpeme a na hrubo postrúhame.

8. 

citrón 1 ks  cukor kryštálový 100 g  škorica mletá 1 ČL

Prilejeme citrónovú šťavu a premiešame. Pridáme cukor, škoricu,...

9. 

škrob kukuričný 30 g  strúhanka 1 PL

... kukuričný škrob a strúhanku. Opäť premiešame.

10. 

maslo  múka polohrubá

Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Po obvode poukladáme stuhnuté srdiečka...

11. 

...a vložíme vykrojené srdce.

12. 

Rovnomerne rozložíme jablkovú plnku a uhladíme.

13. 

Prikryjeme cestom s vykrojenými srdiečkami.

14. 

Potrieme rozšľahaným vajíčkom, prilepíme vykrojené srdiečka a opäť potrieme vajíčkom.

15. 

Vložíme do rozohriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme 40 minút (počas pečenia kontrolujeme a ak by sa nám vrch pripaľoval zakryjeme ho v priebehu pečenia alobalom).

16. 

cukor práškový

Upečený koláč necháme dobre vychladiť. Potom si ho jednoducho vyklopíme na ruku, prevrátime a položíme na flexibilnú doštičku. Posypeme preosiatym práškovým cukrom.

17. 

voda

Pomocou štetca namočeného vo vode očistíme srdiečka.

18. 

Môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť