Jemné smotanové palacinky
![Jemné smotanové palacinky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001494/img_sk_4x3/jemne-smotanove-palacinky_00180.jpg)
Recept na veľmi chutné palacinky, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
recept,fotorecept,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Palacinky
Palacinky
Kategórie
Palacinky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor vanilkový | 1 | polievková lyžica | |
džem ovocný | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hladká | 200 | gramov | |
olej repkový | - | ||
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 200 | mililitrov | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Príprava cesta na palacinky
vajce slepačie 2 kusy • cukor vanilkový 1 polievková lyžica
Vajcia vyšľaháme s vanilkovým cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1325.jpg)
2.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 200 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • múka hladká 200 gramov
Metličkou vmiešame smotanu a mlieko. Postupne primiešavame múku a vytvoríme hladké tekuté cesto. Palacinky sú lepšie ak cesto necháme odležať aspoň hodinu. Ak chcete palacinky robiť na raňajky, pripravte si cesto ešte večer.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1326.jpg)
3. Vysmážanie palaciniek
Na rozpálenú panvicu nalejeme za naberačku cesta a pomôžeme mu rozložiť sa po celom povrchu dna nakláňaním panvice. Keď cesto primerane zhnedne na spodnej strane a po okrajoch, prilejeme trochu oleja po okraji, aby sa palacinka uvoľnila. Po chvíli obrátime a vysmažíme aj z druhej strany do zlatohneda.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1333.jpg)
4. Servírovanie palaciniek
Najrýchlejšie je palacinky potrieť džemom a zrolovať. Malé deti to tak majú najradšej.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001494/small/IMG_1335.jpg)
Dobrú chuť!