Jemné smotanové palacinky

Recept na veľmi chutné palacinky, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
recept,fotorecept,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Palacinky
Palacinky
Kuchtil
Počet porcií
8
Hmotnosť porcie
102 g
Energia porcie
255 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
nízka
Kategórie
Palacinky ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor vanilkový | 1 37 | polievková lyžica kcal | |
džem ovocný | 60 146 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 96 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 200 694 | gramov kcal | |
olej repkový | 30 270 | mililitrov kcal | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 200 622 | mililitrov kcal | |
vajce slepačie | 2 176 | kusy kcal |
Recept
1. Príprava cesta na palacinky
vajce slepačie 2 kusy • cukor vanilkový 1 polievková lyžica
Vajcia vyšľaháme s vanilkovým cukrom.

2.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 200 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • múka hladká 200 gramov
Metličkou vmiešame smotanu a mlieko. Postupne primiešavame múku a vytvoríme hladké tekuté cesto. Palacinky sú lepšie ak cesto necháme odležať aspoň hodinu. Ak chcete palacinky robiť na raňajky, pripravte si cesto ešte večer.

3. Vysmážanie palaciniek
olej repkový 30 mililitrov
Na rozpálenú panvicu nalejeme za naberačku cesta a pomôžeme mu rozložiť sa po celom povrchu dna nakláňaním panvice. Keď cesto primerane zhnedne na spodnej strane a po okrajoch, prilejeme trochu oleja po okraji, aby sa palacinka uvoľnila. Po chvíli obrátime a vysmažíme aj z druhej strany do zlatohneda.

4. Servírovanie palaciniek
džem ovocný 60 gramov
Najrýchlejšie je palacinky potrieť džemom a zrolovať. Malé deti to tak majú najradšej.

Dobrú chuť!