Jadranské rezy
Obľúbené orieškové rezy. Sladký krémový zákusok z čias dávno minulých, ktorý sa nám ani rokmi nezunoval.
recept,fotorecept,kakao - prášok,orechy lieskové,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Zákusky,Sezónne recepty
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 160 | gramov | |
cukor vanilkový | 1 | balíček | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
kakao - prášok | 20 | gramov | |
maslo | - | ||
maslo | 140 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka polohrubá | 60 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
olej slnečnicový | 30 | mililitrov | |
orechy lieskové | 100 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | 1 | štipka | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
škrob kukuričný | 25 | gramov |
Recept
2.
múka polohrubá 60 gramov • kakao - prášok 20 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky
Múku zmiešame s kakaom a sódou bikarbónou (alebo s kypriacim práškom).
4.
Do vyšľahaných žĺtkov postupne a striedavo vmiešavame pripravenú múku...
5.
...a sneh z bielkov.
7.
Cesto vylejeme na menší plech (18x27cm) vymastený maslom a vysypaný múkou.
8.
Pečieme 12 min. pri teplote 180°C.
9.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • cukor vanilkový 1 balíček • škrob kukuričný 25 gramov • vaječný žĺtok 1 kus
Z mlieka, vanilkového cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding. Do uvareného vmiešame žĺtko a necháme prejsť varom. Za stáleho miešania vychladíme v studenom vodnom kúpeli na izbovú teplotu.
10.
orechy lieskové 100 gramov
Oriešky nasekáme v kuchynskom elektrickom sekáčiku a nasucho opražíme na panvici.
11.
Oriešky vysypeme z panvice a necháme vychladnúť. Časť orieškov (20g) si odložíme bokom na záverečné zdobenie.
12.
maslo 140 gramov • cukor práškový 100 gramov
Maslo, zohriate na izbovú teplotu, vyšľaháme dohladka s cukrom.
13.
Zašľaháme puding...
14.
...a primiešame orechy.
15.
Krém natrieme na korpus a necháme v chlade stuhnúť.
17.
Šľahačku ryhovaním zarovnáme.
18.
Okraje zákusku jemne orežeme. Zákusok posypeme orieškami a pokrájame na väčšie, či menšie kocky, alebo obdĺžniky.
Dobrú chuť!