Jadranské rezy
![Jadranské rezy](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001635/img_sk_4x3/jadranske-rezy_00180.jpg)
Obľúbené orieškové rezy. Sladký krémový zákusok z čias dávno minulých, ktorý sa nám ani rokmi nezunoval.
recept,fotorecept,kakao - prášok,orechy lieskové,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Zákusky
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 160 | gramov | |
cukor vanilkový | 1 | balíček | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
kakao - prášok | 20 | gramov | |
maslo | - | ||
maslo | 140 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka polohrubá | 60 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
olej slnečnicový | 30 | mililitrov | |
orechy lieskové | 100 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | 1 | štipka | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
škrob kukuričný | 25 | gramov |
Recept
![Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1406.jpg?mtime=1728734438)
2.
múka polohrubá 60 gramov • kakao - prášok 20 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky
Múku zmiešame s kakaom a sódou bikarbónou (alebo s kypriacim práškom).
![Múku zmiešame s kakaom a sódou bikarbónou...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1403.jpg?mtime=1728734436)
![Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1405.jpg?mtime=1728734437)
4.
Do vyšľahaných žĺtkov postupne a striedavo vmiešavame pripravenú múku...
![Do vyšľahaných žĺtkov postupne a striedavo...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1409.jpg?mtime=1728734438)
5.
...a sneh z bielkov.
![...a sneh z bielkov....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1411.jpg?mtime=1728734439)
![Nakoniec primiešame olej....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1413.jpg?mtime=1728734446)
7.
Cesto vylejeme na menší plech (18x27cm) vymastený maslom a vysypaný múkou.
![Cesto vylejeme na menší plech (18x27cm)...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1416.jpg?mtime=1728734447)
8.
Pečieme 12 min. pri teplote 180°C.
![Pečieme 12 min. pri teplote 180°C....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1426.jpg?mtime=1728734448)
9.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • cukor vanilkový 1 balíček • škrob kukuričný 25 gramov • vaječný žĺtok 1 kus
Z mlieka, vanilkového cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding. Do uvareného vmiešame žĺtko a necháme prejsť varom. Za stáleho miešania vychladíme v studenom vodnom kúpeli na izbovú teplotu.
![Z mlieka, vanilkového cukru a kukuričného...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1422.jpg?mtime=1728734447)
10.
orechy lieskové 100 gramov
Oriešky nasekáme v kuchynskom elektrickom sekáčiku a nasucho opražíme na panvici.
![Oriešky nasekáme v kuchynskom elektrickom...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1428.jpg?mtime=1728734455)
11.
Oriešky vysypeme z panvice a necháme vychladnúť. Časť orieškov (20g) si odložíme bokom na záverečné zdobenie.
![Oriešky vysypeme z panvice a necháme...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1429.jpg?mtime=1728734456)
12.
maslo 140 gramov • cukor práškový 100 gramov
Maslo, zohriate na izbovú teplotu, vyšľaháme dohladka s cukrom.
![Maslo, zohriate na izbovú teplotu, vyšľaháme...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1431.jpg?mtime=1728734456)
13.
Zašľaháme puding...
![Zašľaháme puding......](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1438.jpg?mtime=1728734457)
14.
...a primiešame orechy.
![...a primiešame orechy....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1441.jpg?mtime=1728734457)
15.
Krém natrieme na korpus a necháme v chlade stuhnúť.
![Krém natrieme na korpus a necháme v chlade...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1446.jpg?mtime=1728734465)
![Zo smotany vyšľaháme pevnú šľahačku....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1461.jpg?mtime=1728734466)
17.
Šľahačku ryhovaním zarovnáme.
![Šľahačku ryhovaním zarovnáme....](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1463.jpg?mtime=1728734466)
18.
Okraje zákusku jemne orežeme. Zákusok posypeme orieškami a pokrájame na väčšie, či menšie kocky, alebo obdĺžniky.
![Okraje zákusku jemne orežeme. Zákusok posypeme...](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001635/small/IMG_1467.jpg?mtime=1728734467)
Dobrú chuť!