Bôbová polievka so slaninou

Sýta polievka z málo známej zdravej strukoviny. V minulosti sa táto strukovina často vyskytovala v jedálničkoch našich predkov. Dnes má mnoho odrôd a s obľubou ju varia v nemecky hovoriacich krajinách, kde ju nazývajú "Dicke bohnen" - "Silná fazuľa".
recept,fotorecept,bôb sušený,paradajky sterilizované,smotana sladká na varenie,šunka schwarzwaldská,Strukovinové polievky
Strukovinové polievky
Kategórie
Strukovinové polievky ›Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 3 ?? | kusy kcal | |
bôb sušený | 350 1194 | gramov kcal | |
cestoviny - Rezance krátke | 150 540 | gramov kcal | |
cibuľa | 100 44 | gramov kcal | |
múka hladká | 1 53 | polievková lyžica kcal | |
paradajky sterilizované | 300 69 | gramov kcal | |
slanina údená | 60 335 | gramov kcal | |
smotana sladká na varenie | 200 320 | mililitrov kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
voda | 2 0 | litre kcal | |
voda | 0 ?? | kcal | |
vývar zeleninový | 1 200 | liter kcal | |
šunka schwarzwaldská | 200 450 | gramov kcal |
Recept
1.
bôb sušený 350 gramov • voda 1 liter
Sušený bôb preberieme a na 12 hodín (cez noc) namočíme do studenej vody.

2.
voda 1 liter • soľ 1 čajová lyžička • bobkový list 3 kusy
Na druhý deň vodu v ktorej sa bôb močil vylejeme, bôb premyjeme a zalejeme čerstvou vodou. Pridáme soľ, bobkový list a bôb uvaríme do mäkka (45 minút).

3.
slanina údená 60 gramov • cibuľa 100 gramov • cestoviny - Rezance krátke 150 gramov • voda • soľ
Počas varenia bôbu si na panvici osmažíme natenko nakrájanú slaninu s nadrobno nakrájanou cibuľou. V druhom hrnci uvaríme v osolenej vode cestoviny.

4.
paradajky sterilizované 300 gramov
Paradajky z konzervy pokrájame na malé kúsky a spolu s pretlakom v ktorom boli sterilizované ich pridáme ku slanine s cibuľou.

5.
Cestoviny scedíme, pridáme ich k bôbu spolu s paradajkovo-slaninkovým obsahom panvice.

6.
vývar zeleninový 1 liter
Prilejeme zeleninový vývar z bujónu bez ochucovadiel (2 kocky bujónu Natur zeleninový na 1 liter vody) a polievku privedieme do varu.

7.
múka hladká 1 polievková lyžica • smotana sladká na varenie 200 mililitrov
Nakoniec vmiešame múku rozmiešanú v smotane, prevaríme.

8.
šunka schwarzwaldská 200 gramov
Na tenko nakrájanú údenú slaninu (šunku) opečieme do chrumkava (na jednu porciu použijeme 3 plátky).

9.
Slaninku pokrájame...

10.
...a podávame ju na povrchu tejto polievky.

Dobrú chuť!