svetvomne.sk

Žemľová knedľa varená v porcelánovom hrnčeku

    

Hrnčeková nekysnutá knedľa je veľmi ľahko a jednoducho pripravená príloha. Hodí sa ku každému dobrému gulášu, alebo aj k sviečkovej. Je jemná, chutná a nadýchaná aj bez droždia či kypridiel. Variť ju môžete v hocijakom väčšom porcelánovom hrnčeku na čaj. Vyskúšajte, určite sa vám bude páčiť.

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:   

 

 
 

1. 

rožok biely 2 kusy

Rožky pokrájame na malé kocky.

2. 

múka polohrubá ¾ hrnčeka

Hrnček smaltovaný 300 ml

Do misy nasypeme necelý hrnček múky.

3. 

mlieko plnotučné 3,5% ¾ hrnčeka  vaječný žĺtok 2 kusy  petržlenová vňať  soľ 1 čajová lyžička

V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka, nasekanú petržlenovú vňať podľa chuti a soľ.

4. 

Mlieko prilejeme k múke a rozmiešame.

5. 

Vmiešame rožky.

6. 

vaječný bielok 2 kusy

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

7. 

Sneh z vaječných bielkov vmiešame do cesta.

8. 

masť bravčová

Hrnček porcelánový ø 12 cm, výška 10 cm (450ml)

Dva väčšie hrnčeky nahrubo vymastíme masťou, alebo maslom.

9. 

Hrnčeky vložíme do hrnca a prilejeme vodu do výšky ušiek. Vodu privedieme do varu, plameň stiahneme na minimum a pod pokrievkou varíme 30 minút.

10. 

Pomocou špajdle zapichnutej do knedle zistíme či je knedľa uvarená. V strede nie je mäkká, a po vytiahnutí špajdle je cesto tuhé.

11. 

Hrnčeky vyberieme z vody.

12. 

Obrátime...

13. 

...a knedľu vyklopíme. Ak sme hrnčeky dobre vymazali, ide to ľahko. Podľa potreby si pomôžeme nožíkom.

14. 

Teplú knedľu pokrájame ostrým nožom (najlepšie so zúbkovitým okrajom). Z jedného(veľkostne uvedeného) hrnčeka získame 2 porcie knedlí. Ak použijeme menšie hrnčeky, cesto nám vystačí do troch hrnčekov.

15. 

Teplú knedľu ihneď podávame. Ohriať ju môžeme klasicky, na parnej podložke.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť