Vianočné medovníky
Staré známe vianočné perníčky.
recept,fotorecept,maslo,med,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 250 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 2 | čajové lyžičky | |
kypriaci prášok do perníka | 1 | balíček | |
maslo | 50 | gramov | |
med | 2 | polievkové lyžice | |
mlieko polotučné 1,5% | 5 | polievkových lyžíc | |
múka hladká 00 Extra | 700 | gramov | |
olej slnečnicový | - | ||
poleva cukrárska čokoládová | - | ||
vajce slepačie | 3 | kusy | |
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1. Príprava cesta
múka hladká 00 Extra 700 gramov • cukor práškový 250 gramov • maslo 50 gramov • vajce slepačie 3 kusy • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 2 čajové lyžičky • kypriaci prášok do perníka 1 balíček • med 2 polievkové lyžice • mlieko polotučné 1,5% 5 polievkových lyžíc
Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme prikryté stáť jednu hodinu. Potom ho znovu vypracujeme, rozdelené na menšie bochníčky.
2.
Vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm.
3. Vykrajovanie
Vykrojíme rôznymi formičkami.
4. Pečenie
vaječný žĺtok 1 kus • olej slnečnicový
Perníky poukladáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme po dobu 10 minút pri teplote 180°C.
5. Zdobenie
Po upečení perníčky zdobíme polevou, čokoládou alebo podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť!