Domáca bravčová masť a oškvarky

Klasická bravčová masť je nenahraditeľná ingrediencia mnohých pokrmov. Jej domáca príprava - vytápanie slaniny na škvarenie - je jednoduchý postup ktorého výsledkom sú čisté, kvalitné produkty - bravčová masť a oškvarky.
recept,fotorecept,slanina bravčová na škvarenie,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
mlieko plnotučné 3,5% | 1 10 | polievková lyžica kcal | |
slanina bravčová na škvarenie | 2 14600 | kilogramy kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal |
Recept
1. Masť
slanina bravčová na škvarenie 2 kilogramy
Slaninu na škvarenie umyjeme a pokrájame na kocky približne 2x2cm veľké. Vložíme ju do hrnca a na miernom ohni za častého miešania vytápame.

2.
Počas vytápania postupne odoberáme naberačkou vzniknutú tekutinu - masť...

3.
...a cez sitko ju nalievame do pripravených čistých nádob, najlepšie sklených alebo smaltovaných. Slaninu zachytenú na sitku vraciame späť do hrnca.

4.
Naplnené nádoby necháme vychladiť, uložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Z uvedeného množstva slaniny získame asi 1300 g masti. Takto pripravenú masť skladujeme v chladničke a môžeme ju používať niekoľko mesiacov.

5. Oškvarky
mlieko plnotučné 3,5% 1 polievková lyžica • soľ 1 čajová lyžička
Po odobratí masti nám zostanú v hrnci oškvarky. Tie na prudkom ohni s pridaním lyžice mlieka rýchlo, za stáleho miešania, osmažíme (30sekúnd). Po odstavení z ohňa pridáme soľ a premiešame.

6.
Z uvedeného množstva slaniny získame asi 450 g oškvarkov. Tie môžeme použiť na prípravu pagáčov, oškvarkovej pomazánky alebo ich priamo konzumovať s chlebíkom.

Dobrú chuť!