Pečená kačica - najjednoduchší spôsob prípravy
Klasicky pripravená kačka bez príchutí. Mäso ide ľahko od kosti, upečená koža je chrumkavá a slaná. Podávame s dusenou bielou alebo červenou kapustou a s knedľou.
recept,fotorecept,kačica,Husacie a kačacie mäso,Bezlepkové
Husacie a kačacie mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
kačica | 2400 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 50 | mililitrov | |
soľ | 5 | polievkových lyžíc | |
voda | 2 | decilitre |
Recept
1.
kačica 2400 gramov • soľ 4 polievkové lyžice
Mrazenú kačicu necháme cez deň rozmraziť v chladničke. Rozmrazenú alebo čerstvú kačku dobre umyjeme, nasolíme z vnútra i z vonku a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Začneme ju piecť na druhý deň po nasolení maximálne 3 hodiny pred podávaním. Čerstvo upečená je najchutnejšia.
2. Pečenie
soľ 1 polievková lyžica • voda 2 decilitre
Pred samotným pečením nasolenú kačku znovu dobre umyjeme. Položíme na hlboký pekáč, povrchu opätovne posolíme, podlejeme vodou, môžeme pridať umyté droby - srdce, pečienku, žalúdok, krk, pekáč dobre uzavrieme pokrievkou. Pečieme pri strednej teplote 60 minút.
3.
Kačicu po hodine otočíme a zakrytú pečieme ďalej - 30 minút.
4.
Po uplynutí uvedeného času opätovne otočíme, zakryjeme a ďalších 30 minút pečieme.
5.
mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov
Po dvoch hodinách je kačica takmer upečená. Teraz ju odokryjeme potrieme mliekom a dopekáme odokrytú pri vyššom stupni teploty v rúre 15 minút. Znovu ju otočíme, potrieme mliekom na druhej strane a zapečieme druhú stranu 15 minút.
6.
Upečenú kačicu vyberieme z rúry.
7.
Vyložíme ju na dosku kde ju nožnicami na hydinu postriháme.
8. Porcovanie upečenej kačice
Najprv ju rozdelíme na polovice. Potom každú polovicu rozstriháme na viacej častí: oddelíme krídlo s kúskom kačacích pŕs, stehno a kačacie prsia rozdelíme na dva kúsky.
9.
Poukladáme ju späť do pekáča v ktorom sme ju piekli, zakryjeme aby nevyschla a do podávania udržiavame v teple. Zakrytá v pekáči vydrží 20 - 30 minút teplá. Ak potrebujeme čas do podávania predĺžiť vložíme ju zakrytú do rúry v ktorej sa piekla. Rúru nezapíname. Po 20 - 30 minútach čo sme kačicu držali v pekáči teplú, rúra primerane vychladla, ale nakumulované teplo nám ďalších 30 minút kačicu udrží teplú.
Dobrú chuť!