RECEPTY

Marhuľové guľky

Marhuľové guľky

Tradičné marhuľové guľky z kuchyne našej babičky. Podávame podľa chuti so strúhankovou posýpkou, s makom, alebo s mletými vlašskými orechmi.

recept,fotorecept,marhule,Sladké jedlá

Sladké jedlá

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový4polievkové lyžice
mak mletý4polievkové lyžice
marhule14kusov
maslo-
mlieko plnotučné 3,5%300mililitrov
múka polohrubá360gramov
múka polohrubá0
soľ1štipka
strúhanka4polievkové lyžice
vajce slepačie1kus

 

Recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov

Mlieko zohrejeme, ale nie toľko aby zovrelo.

2. 

múka polohrubá 360 gramov  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, štipku soli a prilejeme teplé mlieko. Premiešame.

3. 

vajce slepačie 1 kus

Pridáme vajce a vypracujeme kompaktné cesto.

4. 

múka polohrubá

Cesto preložíme na dosku posypanú múkou a dobre prehnetieme.

5. 

múka polohrubá

Cesto opäť podsypeme múkou podľa potreby a rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm.

6. 

marhule 14 kusov

Podľa veľkosti marhúľ si z cesta nakrájame štvorčeky...

7. 

...a marhule zabalíme. V miestach, kde cesto spájame, si ho pretrieme vodou.

8. 

V hrnci necháme zovrieť vodu a vložíme do nej guľôčky.

9. 

Guľky varíme na miernom ohni, pokiaľ nevyplávajú na povrch, asi 20 minút. Po vyplávaní všetkých ich 5 minút na miernom ohni povaríme.

10. 

strúhanka 4 polievkové lyžice  cukor práškový 2 polievkové lyžice

V panvici nasucho opražíme strúhanku. Do chladnúcej zamiešame cukor.

11. 

mak mletý 4 polievkové lyžice  cukor práškový 2 polievkové lyžice

Na makovú posýpku jednoducho pomiešame mletý mak s cukrom, v množstve podla potreby.

12. 

maslo

Guľky servírujeme s posýpkou a polejeme rozpusteným maslom.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies