Gemerské pirohy
Recept na vyprážané tvarohové pirohy v jemnom cestíčku so smotanou.
recept,fotorecept,mlieko kyslé,tvaroh hrudkovitý,Bezmäsité hlavné jedlá,Slovenská kuchyňa
Bezmäsité hlavné jedlá
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
mlieko kyslé | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
olej slnečnicový | 50 | litre | |
paprika červená mletá | 1 | čajová lyžička | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 150 | mililitrov | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
soľ | - | ||
tvaroh hrudkovitý | 150 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
voda | 100 | mililitrov |
Recept
1.
múka hladká 500 gramov • voda 100 mililitrov • soľ 1 čajová lyžička • mlieko kyslé 250 mililitrov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička
Vláčne cesto vypracujeme zmiešaním múky so soľou, vodou, sódou bikarbónou a kyslým mliekom.
2.
tvaroh hrudkovitý 150 gramov • vajce slepačie 2 kusy • paprika červená mletá 1 čajová lyžička • soľ
V menšej miske vymiešame tvaroh s vajíčkami, pridáme červenú papriku, zamiešame. Jemne osolíme.
3.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme štvorce, ktoré potom plníme tvarohovou zmesou. Protiľahlé rohy štvorca spojíme, cesto na okrajoch pritlačíme prstami alebo vidličkou, aby sa dobre spojilo a plnka z neho nevytiekla.
4.
olej slnečnicový 50 litre • smotana kyslá (14-18% tuku) 150 mililitrov
Trojuholníky vyprážame do zlatista na rozpálenom oleji. Podávame s kyslou smotanou.
Dobrú chuť!