Banánová roláda

Jednoduchá a finančne menej náročná príprava chutnej a obľúbenej rolády.
recept,fotorecept,banány,Rolády
Rolády
Kuchtil
Počet porcií
12
Hmotnosť porcie
126 g
Energia porcie
259 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná
Kategórie
Rolády ›Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 3 257 | kusy kcal | |
cukor kryštálový | 5 302 | polievkových lyžíc kcal | |
cukor práškový | 5 194 | polievkových lyžíc kcal | |
cukor vanilkový | 4 145 | polievkové lyžice kcal | |
kakao - prášok | 2 62 | polievkové lyžice kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 2 8 | čajové lyžičky kcal | |
maslo | 125 918 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 400 192 | mililitrov kcal | |
múka polohrubá | 6 321 | polievkových lyžíc kcal | |
puding vanilkový - prášok | 2 107 | polievkové lyžice kcal | |
pšeničná krupica (detská dehydrovaná) | 3 163 | polievkové lyžice kcal | |
vajce slepačie | 5 440 | kusov kcal | |
voda | 5 0 | polievkových lyžíc kcal |
Recept
1. Príprava piškótového plátu
vajce slepačie 5 kusov • cukor kryštálový 5 polievkových lyžíc • voda 5 polievkových lyžíc
Vajíčka postupne rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov. Päť žĺtkov vymiešame s cukrom a vodou. Z piatich bielkov ušľaháme tuhý sneh.

2.
múka polohrubá 6 polievkových lyžíc • kypriaci prášok do pečiva 2 čajové lyžičky
Do žĺtkov zamiešame múku v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok. Jemne zašľaháme sneh z bielkov. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto upečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 15 minút.

3.
Kuchynskú utierku namočíme do studenej vody, vyžmýkame a rozprestrieme ju na pracovnú dosku. Na ňu vyložíme upečené cesto aj s papierom. Cesto stočíme do tvaru rolády, zabalíme do vlhkej utierky a necháme chladnúť.

4. Príprava plnky
mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov • cukor vanilkový 4 polievkové lyžice • puding vanilkový - prášok 2 polievkové lyžice • pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 3 polievkové lyžice
Uvedené množstvo mlieka rozdelíme na väčšie a menšie množstvo. Väčšie množstvo dáme variť s vanilkovým cukrom. V menšom množstve rozmiešame pudingový prášok a detskú krupicu. Keď mlieko zovrie, prilejeme pudingovo-krupicový nálev. Uvaríme hustú kašu, ktorú vychladíme vo vodnom kúpeli.

5.
maslo 125 gramov • cukor práškový 5 polievkových lyžíc • kakao - prášok 2 polievkové lyžice
Maslo vymiešame s cukrom a kakaom.

6.
Vychladenú kašu pridáme k maslu a spolu zmiešame. Plát piškótového cesta rozvinieme pričom odstránime papier na pečenie a cesto necháme na vlhkej utierke. Po celom pláte rozotrieme plnku.

7.
banány 3 kusy
Na jeden okraj poukladáme ošúpané banány. Piškótový plát zavinie s plnkou do rolády.

8.
Roládu otočíme a vytlačenú plnku z jej otvoreného okraja rovnomerne povrchu rozotrieme. Vyzdobíme kolieskami banánov.

Dobrú chuť!