Tvarohový koláč s višňami
![Tvarohový koláč s višňami](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001876/img_sk_4x3/tvarohovy-kolac-s-visnami_00180.jpg)
Skvelý koláč z dvoch druhov špaldovej múky, plný chutného tvarohu a obľúbených višní.
recept,fotorecept,múka špaldová celozrnná hladká,múka špaldová celozrnná hladká,múka špaldová celozrnná polohrubá,višňový kompót,tvaroh jemný mäkký,tvaroh jemný hrudkovitý,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor trstinový | 110 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 120 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 50 | mililitrov | |
múka špaldová celozrnná hladká | 200 | gramov | |
múka špaldová celozrnná hladká | - | ||
múka špaldová celozrnná polohrubá | 150 | gramov | |
tvaroh jemný hrudkovitý | 250 | gramov | |
tvaroh jemný mäkký | 250 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
višňový kompót | 680 | gramov | |
voda | 1 | polievková lyžica | |
škrob kukuričný | 25 | gramov |
Recept
1.
múka špaldová celozrnná hladká 200 gramov • múka špaldová celozrnná polohrubá 150 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky
V mise zmiešame obe špaldové múky so sódou bikarbónou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1505.jpg)
2.
cukor trstinový 60 gramov • maslo 120 gramov • vajce slepačie 2 kusy • voda 1 polievková lyžica
Trstinový cukor pomelieme na jemno(najlepšie v mlynčeku na kávu). Cukru si pomelieme viac, budeme ho potrebovať aj do tvarohu a na posypanie. Cukor v predpísanom množstve pridáme k múke, spolu s nakrájaným maslom. Začneme miesiť a počas miesenia pridáme trochu vody.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1511.jpg)
3.
Vypracované cesto položíme na tanier, zakryjeme a necháme pri izbovej teplote postáť pol hodinu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1512.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1516.jpg)
5.
tvaroh jemný mäkký 250 gramov • tvaroh jemný hrudkovitý 250 gramov • mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov • cukor trstinový 50 gramov • škrob kukuričný 25 gramov
V mise rozmiešame oba tvarohy s mliekom, mletým trstinovým cukrom a kukuričným škrobom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1514.jpg)
6.
múka špaldová celozrnná hladká
Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu (22x32 cm). Okraje zarovnáme...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1522.jpg)
7.
...a pomocou valčeka cesto prenesieme do plechu vyloženého papierom na pečenie.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1524.jpg)
8.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku...
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1527.jpg)
9.
...a rozložíme višne.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1532.jpg)
10.
Tak ako prvú polovicu cesta, rozvaľkáme aj druhú a preložíme ju na vrch koláča.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1536.jpg)
11.
Popicháme vidličkou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1537.jpg)
12.
Pečieme 30 min. pri teplote 175°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1539.jpg)
13.
Upečený koláč zakryjeme alobalom a necháme úplne vychladnúť. Pod alobalom krehké cesto od višní a tvarohu jemne prevlhne. Pred podávaním posypeme mletým trstinovým cukrom a ostrým nožom krájame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001876/small/IMG_1561.jpg)
Dobrú chuť!