Torta Lienka

Jednoduchá začiatočnícka torta z piškótového cesta, pečená bez cukrárenských pomôcok :)
recept,fotorecept,mlieko polotučné 1,5%,puding vanilkový - prášok,lekvár višňový,Torty
Torty
Kategórie
Torty ›Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 4 342 | kusy kcal | |
cukor kryštálový | 50 201 | gramov kcal | |
cukor práškový | 12 466 | polievkových lyžíc kcal | |
cukor práškový | 80 311 | gramov kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 3 12 | čajové lyžičky kcal | |
lekvár višňový | 0 ?? | kcal | |
marcipán farebný | 0 ?? | kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
maslo | 120 881 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 600 288 | mililitrov kcal | |
múka polohrubá | 12 641 | polievkových lyžíc kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
olej slnečnicový | 0 ?? | kcal | |
puding vanilkový - prášok | 80 ?? | gramov kcal | |
sirup ovocný | 0 ?? | kcal | |
vaječný bielok | 12 202 | kusov kcal | |
vaječný žĺtok | 12 684 | kusov kcal | |
voda | 12 398 | polievkových lyžíc kcal | |
čokoláda biela | 0 ?? | kcal | |
čokoláda na varenie 55% | 0 ?? | kcal |
Recept
1. Piškótové cesto - pečieme korpus
vaječný žĺtok 12 kusov • cukor práškový 12 polievkových lyžíc • voda 12 polievkových lyžíc
Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou.

2.
múka polohrubá 12 polievkových lyžíc • kypriaci prášok do pečiva 3 čajové lyžičky
Múku zmiešame s kypriacim práškom.

3.
vaječný bielok 12 kusov
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a sneh striedavo pridávame k vajíčkam a premiešavame.

4.
Cesto si rozdelíme na tri rovnaké diely.

5.
Na maslom vymastených a múkou vysypaných plechoch upečieme tri piškótové pláty.

6. 1. časť plnky
mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov • puding vanilkový - prášok 80 gramov • cukor kryštálový 50 gramov
V mlieku rozmiešame cukor, pudingový prášok s vanilkou a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

7. Ozdoby
čokoláda na varenie 55% • olej slnečnicový
Rozpustíme čokoládu a časť z nej natrieme v tenkej vrstve na alobal natretý olejom. Po stuhnutí povykrajujeme z čokolády bodky pre lienku.

8.
Z alobalu si vytvoríme tykadielka, namočíme ich v rozpustenej čokoláde a necháme stuhnúť.

9. Tvoríme tortu
Z papiera si vystrihneme šablonu tela lienky - veľký ovál. Pomocou šablony vykrojíme z plátov cesta telo lienky.


11. Plnka
maslo 120 gramov • cukor práškový 80 gramov
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladený puding a dobre rozmiešame. Vmiešame piškótové skrojky.

12. Skladáme tortu
Na prvý plát torty natrieme ľahko zohriaty - rozpustený, chuťovo kyslý lekvár. Nanesieme polovicu plnky.


14.
Položíme posledný plát a celú tortu potrieme opäť lekvárom, prípadne tenkou vrstvou masla vymiešaného s cukrom.

15.
Červený marcipán si rozvaľkáme na kukuričným škrobom posypanej doske. Spod priloženej šablony musí marcipán presahovať o boky tela lienky.

16.
čokoláda na varenie 55% • čokoláda biela
Červený marcipán preložíme na tortu, jemne vyhladíme po vrchu a po bokoch rukou. Pracujeme rýchlo, lebo marcipán sa rýchlo topí. Zvyšok okolo tela lienky odrežeme. Dáme do chladu stuhnúť. Medzitým si roztopíme čokoládu. Lienku vyberieme z chladu, natrieme jej hlavičku čokoládou. Roztopíme bielu čokoládu a vytvoríme belmá očí, vložíme do nich čokoládové kolieska. Navlhčením čokoládových koliesok prilepíme na telo lienky čokoládové bodky. Osadíme tykadielka.

17.
Ak máme iný farebný marcipán môžeme z neho povykrajovať rôzne prírodné motívy - kvety a pod., ktorými ozdobíme telo lienky po obvode. Tortu pred podávaním necháme niekoľko hodín stuhnúť v chlade.
Dobrú chuť!