RECEPTY

Torta Lienka

Torta Lienka

Jednoduchá začiatočnícka torta z piškótového cesta, pečená bez cukrárenských pomôcok :)

recept,fotorecept,mlieko polotučné 1,5%,puding vanilkový - prášok,lekvár višňový,Torty

Torty

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

3 h.

Náročnosť

vysoká

Kategórie

Torty  

 

Ingrediencie

Ingrediencie

banány4kusy
cukor kryštálový50gramov
cukor práškový12polievkových lyžíc
cukor práškový80gramov
kypriaci prášok do pečiva3čajové lyžičky
lekvár višňový-
marcipán farebný0
maslo-
maslo120gramov
mlieko polotučné 1,5%600mililitrov
múka polohrubá12polievkových lyžíc
múka polohrubá-
olej slnečnicový-
puding vanilkový - prášok80gramov
sirup ovocný-
vaječný bielok12kusov
vaječný žĺtok12kusov
voda12polievkových lyžíc
čokoláda biela-
čokoláda na varenie 55%0

 

Recept

1. Piškótové cesto - pečieme korpus

vaječný žĺtok 12 kusov  cukor práškový 12 polievkových lyžíc  voda 12 polievkových lyžíc

Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou.

Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou....

2. 

múka polohrubá 12 polievkových lyžíc  kypriaci prášok do pečiva 3 čajové lyžičky

Múku zmiešame s kypriacim práškom.

Múku zmiešame s kypriacim práškom....

3. 

vaječný bielok 12 kusov

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a sneh striedavo pridávame k vajíčkam a premiešavame.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a sneh...

4. 

Cesto si rozdelíme na tri rovnaké diely.

Cesto si rozdelíme na tri rovnaké diely. ...

5. 

maslo  múka polohrubá

Na maslom vymastených a múkou vysypaných plechoch upečieme tri piškótové pláty.

Na maslom vymastených a múkou vysypaných...

6. 1. časť plnky

mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov  puding vanilkový - prášok 80 gramov  cukor kryštálový 50 gramov

V mlieku rozmiešame cukor, pudingový prášok s vanilkou a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

V mlieku rozmiešame cukor, pudingový prášok s...

7. Ozdoby

čokoláda na varenie 55%  olej slnečnicový

Rozpustíme čokoládu a časť z nej natrieme v tenkej vrstve na alobal natretý olejom. Po stuhnutí povykrajujeme z čokolády bodky pre lienku.

Rozpustíme čokoládu a časť z nej natrieme v...

8. 

Z alobalu si vytvoríme tykadielka, namočíme ich v rozpustenej čokoláde a necháme stuhnúť.

Z alobalu si vytvoríme tykadielka, namočíme ich...

9. Tvoríme tortu

Z papiera si vystrihneme šablonu tela lienky - veľký ovál. Pomocou šablony vykrojíme z plátov cesta telo lienky.

Z papiera si vystrihneme šablonu tela lienky -...

10. 

sirup ovocný

Skrojky z cesta nadrobno pokrájame. Pokvapkáme ich ovocnou, chuťovo kyslou šťavou.

Skrojky z cesta nadrobno pokrájame. Pokvapkáme...

11. Plnka

maslo 120 gramov  cukor práškový 80 gramov

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladený puding a dobre rozmiešame. Vmiešame piškótové skrojky.

Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladený...

12. Skladáme tortu

lekvár višňový

Na prvý plát torty natrieme ľahko zohriaty - rozpustený, chuťovo kyslý lekvár. Nanesieme polovicu plnky.

Na prvý plát torty natrieme ľahko zohriaty -...

13. 

banány 4 kusy

Na plnku poukladáme kolieska banánov. Zakryjeme druhým plátom a postup opakujeme.

Na plnku poukladáme kolieska banánov. Zakryjeme...

14. 

Položíme posledný plát a celú tortu potrieme opäť lekvárom, prípadne tenkou vrstvou masla vymiešaného s cukrom.

Položíme posledný plát a celú tortu potrieme...

15. 

marcipán farebný

Červený marcipán si rozvaľkáme na kukuričným škrobom posypanej doske. Spod priloženej šablony musí marcipán presahovať o boky tela lienky.

Červený marcipán si rozvaľkáme na...

16. 

čokoláda na varenie 55%  čokoláda biela

Červený marcipán preložíme na tortu, jemne vyhladíme po vrchu a po bokoch rukou. Pracujeme rýchlo, lebo marcipán sa rýchlo topí. Zvyšok okolo tela lienky odrežeme. Dáme do chladu stuhnúť. Medzitým si roztopíme čokoládu. Lienku vyberieme z chladu, natrieme jej hlavičku čokoládou. Roztopíme bielu čokoládu a vytvoríme belmá očí, vložíme do nich čokoládové kolieska. Navlhčením čokoládových koliesok prilepíme na telo lienky čokoládové bodky. Osadíme tykadielka.

Červený marcipán preložíme na tortu, jemne...

17. 

marcipán farebný

Ak máme iný farebný marcipán môžeme z neho povykrajovať rôzne prírodné motívy - kvety a pod., ktorými ozdobíme telo lienky po obvode. Tortu pred podávaním necháme niekoľko hodín stuhnúť v chlade.

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť