Torta Koník
![Torta Koník](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000645/img_sk_4x3/torta-konik_00180.jpg)
Torta - hlava koníka na trávniku. Podrobný postup prípravy s fotopostupom. Korpusy - piškótové cesto. Plnka - karamelovo-gaštanová. Váha torty cca 5 kg. Celkový čas prípravy torty: pečenie, varenie, zdobenie, čas chladenia - cca 3-4 hodíny.
recept,fotorecept,cukor práškový,cukor práškový,cukor práškový,mlieko sladené zahustené (kondenzované),gaštanové pyré mrazené,poťahová hmota cukrárenská biela,poťahová hmota cukrárenská biela,Torty
Torty
Kategórie
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 100 | gramov | |
cukor práškový | 240 | gramov | |
cukor vanilkový | 40 | gramov | |
gaštanové pyré mrazené | 750 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 7 | gramov | |
lekvár marhuľový | - | ||
maslo | 200 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 700 | mililitrov | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 350 | mililitrov | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
potravinárska farba zelená prírodná | - | ||
poťahová hmota cukrárenská biela | 1200 | gramov | |
poťahová hmota cukrárenská čierna | 150 | gramov | |
puding vanilkový - prášok | 120 | gramov | |
rum tmavý | 3 | polievkové lyžice | |
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
škrob kukuričný | - |
Recept
1. Vytvorenie šablóny - hlava koníka
Na väčší papier si nakreslíme hlavu koníka. Jeho veľkosť upravíme tak, aby sa nám po vystrihnutí zmestil na plech o rozmeroch 40 x 30 cm.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6992v.jpg)
2. Šablóna hlavy koníka
Dĺžka hlavy od nozdier po uši cca 32 cm.
Od hlavy pod ušami po koniec krku cca 25 cm.
Šírka krku 17 cm.
Šírka papule 12 cm.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6990v.jpg)
3. Pečenie korpusov - jeden korpus
cukor práškový 60 gramov • vaječný žĺtok 5 kusov • cukor vanilkový 10 gramov
Žĺtka vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6989v.jpg)
4.
múka polohrubá 100 gramov • kypriaci prášok do pečiva 7 gramov
Do vymiešaných žĺtkov pridáme múku v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6993v.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7003v.jpg)
6.
Cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 7 minút v rozohriatej rúre na 175°C.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6996v.jpg)
7.
Upečieme 5 rovnakých piškótových korpusov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7014v.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6995v.jpg)
9.
mlieko sladené zahustené (kondenzované) 350 mililitrov
Prilejeme kondenzované sladené mlieko a do hladka rozmiešame. Odstavíme z ohňa a vo vodnom kúpeli - v studenej vode vychladíme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_6999v.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7000v.jpg)
11.
maslo 150 gramov • cukor práškový 150 gramov
Vo väčšej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vychladnutý karamel, dobre rozmiešame a uložíme plnku do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7004v.jpg)
12.
mlieko polotučné 1,5% 500 mililitrov • cukor vanilkový 30 gramov • cukor práškový 30 gramov
Do hrnca v ktorom sme varili karamel nalejeme mlieko. Pridáme vanilkový a práškový cukor. Privedieme do varu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7005v.jpg)
13.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • puding vanilkový - prášok 120 gramov
V mlieku rozmiešame pudingový prášok, roztok prilejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding vo vodnom kúpeli - v studenej vode vychladíme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7008v.jpg)
14.
Plnku vyberieme z chladničky a vychladený puding v nej dobre rozmiešame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7009v.jpg)
15.
gaštanové pyré mrazené 750 gramov • rum tmavý 3 polievkové lyžice
Gaštanové pyré po častiach rozmiešame s rumom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7011v.jpg)
16.
Pyré postupne pridávame do krémovej plnky a rozmiešavame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7012v.jpg)
17.
Nakoniec plnku ľahko premiešame metličkovým mixérom a uložíme ju do chladničky na cca 1 hodinu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7013v.jpg)
18. Tvorenie a plnenie - hlava koníka
Na piškótový plát si položíme šablónu hlavy koníka (bez uší) a vyrežeme ju z plátu. Takto vytvoríme hlavy z ďalších dvoch plátov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7016v.jpg)
19. Plnenie
Na pocukrovanú dosku položíme prvý plát a natrieme ho primeraným množstvom krému (cca 8 - 10 mm).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7018v.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7020v.jpg)
21.
Položíme tretí plát. Z odrezkov piškótových plátov vytvarujeme lícny sval, krčný sval, nozdry, papuľu a oblúky oka.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7024v.jpg)
22.
Celú hlavu koníka natrieme jemnou vrstvou plnky. Viac plnky použijeme na miestach kde potrebujeme zjemniť kontúry tváre. Hlavu uložíme na pár minút do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7025v.jpg)
23. Tvorenie a plnenie - trávnik
Na tácku položíme plát piškótového cesta a natrieme ho vrstvou plnky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7026v.jpg)
24.
Plnku zakryjeme druhým plátom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7027v.jpg)
25.
Oba pláty rovnomerne a zo všetkých strán natrieme zvyškom plnky. Uložíme do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7028v.jpg)
26. Poťahovanie - hlava koníka
poťahová hmota cukrárenská biela 1000 gramov • škrob kukuričný
Cukrárenskú poťahovú hmotu rozvaľkáme na doske posypanej kukuričným škrobom. Rozvaľkáme ju na plát o rozmeroch cca 50 x 50 cm. Hrúbka cca 4 mm. Pokiaľ máme poťahovú hmotu veľmi tuhú, vložíme ju na 20 sekúnd do mikrovlnky, zmäkne a bude sa s ňou ľahšie pracovať. Dosku na ktorej máme hlavu koníka dobre očistíme od odrobiniek a krému. Očistíme ju čo najbližšie k okraju obrysov koníka. Očistenie je dôležité z dôvodu ďalšieho použitia odrezkov poťahovej hmoty. Rozvaľkanú hmotu prenesieme na hlavu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7030v.jpg)
27.
Jemným pritláčaním prstami rúk hlavu koníka potiahneme hmotou. Vytvarujeme svaly, nozdru a oko. Prebytočnú hmotu odrežeme nožíkom po obrysoch hlavy. Uložíme do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7031v.jpg)
28. Uši koníka
Z odrezkov piškótového korpusu vytvoríme trojuholníkové uši. Potiahneme ich odrezkami poťahovej hmoty. Pomocou vody a štetca okraje hmoty zlepíme. Zo spodku ucha zapichneme dve primerane dlhé špajdle (7 cm). Polovica špajdlí trčí von. Ucho ľahko zohneme do požadovaného tvaru a vytvarujeme. Vložíme ho špajdľami smerom dolu do úzkeho pohárika. Takto nám udrží ucho tvar a dáme ich zachladiť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7033v.jpg)
29. Poťahovanie - trávník
poťahová hmota cukrárenská biela 200 gramov • potravinárska farba zelená prírodná
Poťahovú hmotu + zbytky z hmoty ktorou sme potiahli hlavu zafarbíme na zeleno a vytvoríme mramorový efekt. Rozvaľkáme ju na potravinárskej fólii a potiahneme ňou plnené obdĺžnikové korpusy. Vyhladíme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7034v.jpg)
30.
Do šabóny koníka vystrihneme dieru a v trávnikovom korpuse jemne vykrojíme časť trávnika podľa šablóny - miesto kde sa prilepí hlava.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7038v.jpg)
31.
Pod hlavu koníka zasunieme tenké plastové dosky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7037v.jpg)
32.
Pomocou dosiek opatrne prenesieme hlavu koníka na ruky a položíme ju na spodný korpus - trávnik. Okraje koníka štetcom s vodou opatrne prilepíme na trávnik v miestach spojenia - obrysy hlavy. Pracujeme opatrne, aby sme zelenou poťahovou hmotou nezafarbili bielu hlavu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7039v.jpg)
33. Zdobenie
poťahová hmota cukrárenská čierna 150 gramov
Čiernu poťahovú hmotu rozvaľkáme. Vytvarujeme z nej hrivu, pásiky hmoty na uzdu. Pomocou písmena U vykrojíme podkovičky. Necháme schladiť v chladničke.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7046v.jpg)
34.
Z čiernej poťahovej hmoty vytvoríme oválne oko. Z malého kúska bielej hmoty urobíme "iskru" v oku. Oko osadíme do hlavy.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7051v.jpg)
35.
Na hlavu pomocou vody a štetca prilepíme uzdu a hrivu. Nasadíme uši.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7059v.jpg)
36.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7063v.jpg)
37.
Na záver z bielej poťahovej hmoty vykrojíme písmenká a pomocou vody a štetca ich prilepíme na trávnik. Podkovičky prilepíme po okraji trávnika.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7072v.jpg)
38.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000645/small/IMG_7050v.jpg)
Dobrú chuť!