RECEPTY

Torta Koník

Torta Koník

Torta - hlava koníka na trávniku. Podrobný postup prípravy s fotopostupom. Korpusy - piškótové cesto. Plnka - karamelovo-gaštanová. Váha torty cca 5 kg. Celkový čas prípravy torty: pečenie, varenie, zdobenie, čas chladenia - cca 3-4 hodíny.

recept,fotorecept,cukor práškový,cukor práškový,cukor práškový,mlieko sladené zahustené (kondenzované),gaštanové pyré mrazené,poťahová hmota cukrárenská biela,poťahová hmota cukrárenská biela,Torty

Torty

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

Kategórie

Torty  

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový100gramov
cukor práškový240gramov
cukor vanilkový40gramov
gaštanové pyré mrazené750gramov
kypriaci prášok do pečiva7gramov
lekvár marhuľový-
maslo200gramov
mlieko polotučné 1,5%700mililitrov
mlieko sladené zahustené (kondenzované)350mililitrov
múka polohrubá100gramov
potravinárska farba zelená prírodná-
poťahová hmota cukrárenská biela1200gramov
poťahová hmota cukrárenská čierna150gramov
puding vanilkový - prášok120gramov
rum tmavý3polievkové lyžice
vaječný bielok5kusov
vaječný žĺtok5kusov
škrob kukuričný-

 

Recept

1. Vytvorenie šablóny - hlava koníka

Na väčší papier si nakreslíme hlavu koníka. Jeho veľkosť upravíme tak, aby sa nám po vystrihnutí zmestil na plech o rozmeroch 40 x 30 cm.

2. Šablóna hlavy koníka

Dĺžka hlavy od nozdier po uši cca 32 cm.
Od hlavy pod ušami po koniec krku cca 25 cm.
Šírka krku 17 cm.
Šírka papule 12 cm.

3. Pečenie korpusov - jeden korpus

cukor práškový 60 gramov  vaječný žĺtok 5 kusov  cukor vanilkový 10 gramov

Žĺtka vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.

4. 

múka polohrubá 100 gramov  kypriaci prášok do pečiva 7 gramov

Do vymiešaných žĺtkov pridáme múku v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok.

5. 

vaječný bielok 5 kusov

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame do žĺtkov s múkou.

6. 

Cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 7 minút v rozohriatej rúre na 175°C.

7. 

Upečieme 5 rovnakých piškótových korpusov.

8. Karamelovo - gaštanová plnka

cukor kryštálový 100 gramov

V hrnci upálime cukor na karamel.

9. 

mlieko sladené zahustené (kondenzované) 350 mililitrov

Prilejeme kondenzované sladené mlieko a do hladka rozmiešame. Odstavíme z ohňa a vo vodnom kúpeli - v studenej vode vychladíme.

10. 

maslo 50 gramov

Počas chladnutia karamelu primiešame maslo.

11. 

maslo 150 gramov  cukor práškový 150 gramov

Vo väčšej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vychladnutý karamel, dobre rozmiešame a uložíme plnku do chladničky.

12. 

mlieko polotučné 1,5% 500 mililitrov  cukor vanilkový 30 gramov  cukor práškový 30 gramov

Do hrnca v ktorom sme varili karamel nalejeme mlieko. Pridáme vanilkový a práškový cukor. Privedieme do varu.

13. 

mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov  puding vanilkový - prášok 120 gramov

V mlieku rozmiešame pudingový prášok, roztok prilejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding vo vodnom kúpeli - v studenej vode vychladíme.

14. 

Plnku vyberieme z chladničky a vychladený puding v nej dobre rozmiešame.

15. 

gaštanové pyré mrazené 750 gramov  rum tmavý 3 polievkové lyžice

Gaštanové pyré po častiach rozmiešame s rumom.

16. 

Pyré postupne pridávame do krémovej plnky a rozmiešavame.

17. 

Nakoniec plnku ľahko premiešame metličkovým mixérom a uložíme ju do chladničky na cca 1 hodinu.

18. Tvorenie a plnenie - hlava koníka

Na piškótový plát si položíme šablónu hlavy koníka (bez uší) a vyrežeme ju z plátu. Takto vytvoríme hlavy z ďalších dvoch plátov.

19. Plnenie

Na pocukrovanú dosku položíme prvý plát a natrieme ho primeraným množstvom krému (cca 8 - 10 mm).

20. 

lekvár marhuľový

Položíme druhý plát. Plát natrieme džemom a následne plnkou.

21. 

Položíme tretí plát. Z odrezkov piškótových plátov vytvarujeme lícny sval, krčný sval, nozdry, papuľu a oblúky oka.

22. 

Celú hlavu koníka natrieme jemnou vrstvou plnky. Viac plnky použijeme na miestach kde potrebujeme zjemniť kontúry tváre. Hlavu uložíme na pár minút do chladničky.

23. Tvorenie a plnenie - trávnik

Na tácku položíme plát piškótového cesta a natrieme ho vrstvou plnky.

24. 

Plnku zakryjeme druhým plátom.

25. 

Oba pláty rovnomerne a zo všetkých strán natrieme zvyškom plnky. Uložíme do chladničky.

26. Poťahovanie - hlava koníka

poťahová hmota cukrárenská biela 1000 gramov  škrob kukuričný

Cukrárenskú poťahovú hmotu rozvaľkáme na doske posypanej kukuričným škrobom. Rozvaľkáme ju na plát o rozmeroch cca 50 x 50 cm. Hrúbka cca 4 mm. Pokiaľ máme poťahovú hmotu veľmi tuhú, vložíme ju na 20 sekúnd do mikrovlnky, zmäkne a bude sa s ňou ľahšie pracovať. Dosku na ktorej máme hlavu koníka dobre očistíme od odrobiniek a krému. Očistíme ju čo najbližšie k okraju obrysov koníka. Očistenie je dôležité z dôvodu ďalšieho použitia odrezkov poťahovej hmoty. Rozvaľkanú hmotu prenesieme na hlavu.

27. 

Jemným pritláčaním prstami rúk hlavu koníka potiahneme hmotou. Vytvarujeme svaly, nozdru a oko. Prebytočnú hmotu odrežeme nožíkom po obrysoch hlavy. Uložíme do chladničky.

28. Uši koníka

Z odrezkov piškótového korpusu vytvoríme trojuholníkové uši. Potiahneme ich odrezkami poťahovej hmoty. Pomocou vody a štetca okraje hmoty zlepíme. Zo spodku ucha zapichneme dve primerane dlhé špajdle (7 cm). Polovica špajdlí trčí von. Ucho ľahko zohneme do požadovaného tvaru a vytvarujeme. Vložíme ho špajdľami smerom dolu do úzkeho pohárika. Takto nám udrží ucho tvar a dáme ich zachladiť.

29. Poťahovanie - trávník

poťahová hmota cukrárenská biela 200 gramov  potravinárska farba zelená prírodná

Poťahovú hmotu + zbytky z hmoty ktorou sme potiahli hlavu zafarbíme na zeleno a vytvoríme mramorový efekt. Rozvaľkáme ju na potravinárskej fólii a potiahneme ňou plnené obdĺžnikové korpusy. Vyhladíme.

30. 

Do šabóny koníka vystrihneme dieru a v trávnikovom korpuse jemne vykrojíme časť trávnika podľa šablóny - miesto kde sa prilepí hlava.

31. 

Pod hlavu koníka zasunieme tenké plastové dosky.

32. 

Pomocou dosiek opatrne prenesieme hlavu koníka na ruky a položíme ju na spodný korpus - trávnik. Okraje koníka štetcom s vodou opatrne prilepíme na trávnik v miestach spojenia - obrysy hlavy. Pracujeme opatrne, aby sme zelenou poťahovou hmotou nezafarbili bielu hlavu.

33. Zdobenie

poťahová hmota cukrárenská čierna 150 gramov

Čiernu poťahovú hmotu rozvaľkáme. Vytvarujeme z nej hrivu, pásiky hmoty na uzdu. Pomocou písmena U vykrojíme podkovičky. Necháme schladiť v chladničke.

34. 

Z čiernej poťahovej hmoty vytvoríme oválne oko. Z malého kúska bielej hmoty urobíme "iskru" v oku. Oko osadíme do hlavy.

35. 

Na hlavu pomocou vody a štetca prilepíme uzdu a hrivu. Nasadíme uši.

36. 

37. 

Na záver z bielej poťahovej hmoty vykrojíme písmenká a pomocou vody a štetca ich prilepíme na trávnik. Podkovičky prilepíme po okraji trávnika.

38. 

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies