svetvomne.sk

Trojposchodová gaštanová torta

Trojposchodová gaštanová torta

    

Jemná torta s gaštanovo tvarohovým krémom a banánmi. Torta je chuťovo vyvážená, tvorená z obľúbeného piškótového cesta a jednoducho zdobená. Nemusíte byť cukrári, aby ste ju zvládli. S našim postupom to hravo dokážete a pokojne ňou môžete gratulovať aj k 85. narodeninám.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

2 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:  Torty  

 

1. Pečenie korpusov

Forma na tortu rozkladacia ø 18 cm
Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm
Forma na tortu ø 13 cm

Formy na pečenie vyložíme papierom na pečenie.

Pečenie korpusov

2. 

vaječný bielok 12 kusov  soľ 1 štipka

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

3. 

múka polohrubá 220 gramov  kypriaci prášok do pečiva 20 gramov

Preosiatu múku zmiešane s kypriacim práškom.

4. 

vaječný žĺtok 12 kusov  cukor práškový 150 gramov

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.

5. 

olej slnečnicový 100 mililitrov  voda 100 mililitrov

Do vyšľahaných žĺtkov prilejeme olej a vodu. Premiešame.

6. 

Prisypeme a zapracujeme pripravenú múku.

7. 

Jemne vmiešame sneh z vaječných bielkov.

8. 

Cesto nalejeme do dvoch tretín najväčšej...

9. 

...a najmenšej formy.

10. 

kakao - prášok 1 polievková lyžica

Do zbytku cesta zamiešame kakao...

11. 

...a vylejeme ho do strednej formy.

12. 

Najväčšiu a strednú formu pečieme naraz približne 12-16 minút pri teplote 175-180°C. Či je cesto upečené vyskúšame zapichnutím špajdle, ktorá musí po vybratí zostať suchá. Cesto v najmenšej forme pečieme asi 8-10 minút.

13. 

maslo 200 gramov  cukor práškový 150 gramov

Maslo, zohriate na izbovú teplotu, vyšľaháme dohladka s cukrom.

14. 

gaštanové pyré mrazené 500 gramov  tvaroh jemný mäkký 500 gramov

Pridáme rozmrazené gaštanové pyré a tvaroh.

15. 

Vymiešame dohladka.

16. 

smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov

Zo smotany vyšľaháme pevnú šľahačku.

17. 

Šľahačku vmiešame do krému a krém uložíme do chladničky. Necháme 20 minút ľahko stuhnúť.

18. Čokoládové zdobenie

čokoláda 85% 100 gramov

Pokiaľ nám čiastočne tuhne krém v chladničke pripravíme si čokoládové a gaštanové zdobenie na tortu. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Čokoládové zdobenie

19. 

gaštanové pyré mrazené 150 gramov

Z rozmrazeného gaštanového pyré si môžeme vytvoriť guľôčky.

20. 

Guľôčky obalíme v čokoláde, poukladáme na mriežku a v chlade necháme stuhnúť.

21. 

Ďalšie ozdoby môžeme vytvoriť tak, že si napríklad listy potrieme čokoládou...

22. 

...alebo na papier na pečenie nastriekame z čokolády mriežku. Po uložení a stuhnutí v chlade...

23. 

...čokoládu z listov...

24. 

...i papiera jednoducho stiahneme.

25. 

Veľký a stredný korpus prekrojíme na polovicu. Malý korpus prekrojíme na tretiny. Časť krému si odložíme na záverečné potretie torty. Krém primerane rozdelíme na korpusy a rozotrieme (viď foto).

26. 

banány 1 kilogram

Banány ošúpeme a pokrájame na tenšie kolieska. Banánové kolieska poukladáme na každú vrstvu krému.

27. 

džem ríbezľový

Tortu poskladáme. Spojíme veľké korpusy, stredné korpusy a malé korpusy. Na prechody medzi veľkosťami korpusov natrieme v jemnej vrstve džem. Celú tortu potiahneme krémom...

28. 

gaštanové pyré mrazené 50 gramov

a ozdobíme čokoládovými ozdobami a jemne rozdrobeným gaštanovým pyré.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť