Trojposchodová gaštanová torta
Jemná torta s gaštanovo tvarohovým krémom a banánmi. Torta je chuťovo vyvážená, tvorená z obľúbeného piškótového cesta a jednoducho zdobená. Nemusíte byť cukrári, aby ste ju zvládli. S našim postupom to hravo dokážete a pokojne ňou môžete gratulovať aj k 85. narodeninám.
recept,fotorecept,gaštanové pyré mrazené,gaštanové pyré mrazené,Torty
Torty
Kategórie
Torty ›
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 1 | kilogram | |
cukor práškový | 300 | gramov | |
džem ríbezľový | - | ||
gaštanové pyré mrazené | 700 | gramov | |
kakao - prášok | 1 | polievková lyžica | |
kypriaci prášok do pečiva | 20 | gramov | |
maslo | 200 | gramov | |
múka polohrubá | 220 | gramov | |
olej slnečnicový | 100 | mililitrov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
soľ | 1 | štipka | |
tvaroh jemný mäkký | 500 | gramov | |
vaječný bielok | 12 | kusov | |
vaječný žĺtok | 12 | kusov | |
voda | 100 | mililitrov | |
čokoláda 85% | 100 | gramov |
Recept
1. Pečenie korpusov
Forma na tortu rozkladacia ø 18 cm
Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm
Forma na tortu ø 13 cm
Formy na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
3.
múka polohrubá 220 gramov • kypriaci prášok do pečiva 20 gramov
Preosiatu múku zmiešane s kypriacim práškom.
5.
olej slnečnicový 100 mililitrov • voda 100 mililitrov
Do vyšľahaných žĺtkov prilejeme olej a vodu. Premiešame.
6.
Prisypeme a zapracujeme pripravenú múku.
7.
Jemne vmiešame sneh z vaječných bielkov.
8.
Cesto nalejeme do dvoch tretín najväčšej...
9.
...a najmenšej formy.
11.
...a vylejeme ho do strednej formy.
12.
Najväčšiu a strednú formu pečieme naraz približne 12-16 minút pri teplote 175-180°C. Či je cesto upečené vyskúšame zapichnutím špajdle, ktorá musí po vybratí zostať suchá. Cesto v najmenšej forme pečieme asi 8-10 minút.
13.
maslo 200 gramov • cukor práškový 150 gramov
Maslo, zohriate na izbovú teplotu, vyšľaháme dohladka s cukrom.
14.
gaštanové pyré mrazené 500 gramov • tvaroh jemný mäkký 500 gramov
Pridáme rozmrazené gaštanové pyré a tvaroh.
15.
Vymiešame dohladka.
17.
Šľahačku vmiešame do krému a krém uložíme do chladničky. Necháme 20 minút ľahko stuhnúť.
18. Čokoládové zdobenie
čokoláda 85% 100 gramov
Pokiaľ nám čiastočne tuhne krém v chladničke pripravíme si čokoládové a gaštanové zdobenie na tortu. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
20.
Guľôčky obalíme v čokoláde, poukladáme na mriežku a v chlade necháme stuhnúť.
21.
Ďalšie ozdoby môžeme vytvoriť tak, že si napríklad listy potrieme čokoládou...
22.
...alebo na papier na pečenie nastriekame z čokolády mriežku. Po uložení a stuhnutí v chlade...
23.
...čokoládu z listov...
24.
...i papiera jednoducho stiahneme.
25.
Veľký a stredný korpus prekrojíme na polovicu. Malý korpus prekrojíme na tretiny. Časť krému si odložíme na záverečné potretie torty. Krém primerane rozdelíme na korpusy a rozotrieme (viď foto).
26.
banány 1 kilogram
Banány ošúpeme a pokrájame na tenšie kolieska. Banánové kolieska poukladáme na každú vrstvu krému.
27.
Tortu poskladáme. Spojíme veľké korpusy, stredné korpusy a malé korpusy. Na prechody medzi veľkosťami korpusov natrieme v jemnej vrstve džem. Celú tortu potiahneme krémom...
28.
gaštanové pyré mrazené 50 gramov
a ozdobíme čokoládovými ozdobami a jemne rozdrobeným gaštanovým pyré.
Dobrú chuť!