Šamrole
Jednoduché šamrole z lístkového cesta plnené varenou snehovou plnkou.
recept,fotorecept,cesto lístkové,vajce slepačie,Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cesto lístkové | 500 | gramov | |
cukor kryštálový | 300 | gramov | |
maslo | - | ||
múka hladká | - | ||
vajce slepačie | 5 | kusov | |
voda | 80 | mililitrov |
Recept
1. Trubičky
cesto lístkové 500 gramov • múka hladká • maslo
Formičky na trubičky 9,5 cm
Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Z jednej vyvaľkáme na pomúčenej doske plát cca 40x30 cm. Pomocou pravítka nakrájame pásiky asi 40 cm dlhé a 3 cm široké. Kovové trubičky potrieme maslom.
2.
Pás lístkového cesta omotáme okolo trubičky. Omotávať začneme na širšej časti.
3.
Postupne, čiastočným prekladaním už omotaného cesta, omotáme celú trubičku - vytvoríme šamrolu.
4.
vajce slepačie 5 kusov
Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka si odložíme bokom, neskôr z nich pripravíme plnku. Žĺtka vyšľaháme a potrieme nimi šamrole. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
5.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C cca 15 minút.
6.
Ešte teplé šamrole stiahneme z kovových trubičiek. Spracujeme druhú polovicu cesta.
7. Snehová plnka
cukor kryštálový 300 gramov • voda 80 mililitrov
Cukor rozvaríme s vodou na lepkavý sirup (15 minút).
8.
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, prilejeme do nich horúci sirup a ďalej, vo vodnom kúpeli (na pare) ich šľaháme (cca 15 minút)...
9.
...kým sneh z bielkov spevnie a zosklovatie.
10. Plnenie šamrolí
Teplú snehovú plnku vložíme do cukrárenského vrecúška.
11.
Plnkou naplníme šamrole.
12.
Šamrole uložíme do podávania do chladu.
Dobrú chuť!