svetvomne.sk

Jablkovo orechová torta

     

Vynikajúca torta s orieškovým korpusom, jabĺčkovou plnkou, šlahačkou a posýpkou z mandlových lupienkov.

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
Citrónová šťava1polievková lyžica
Cukor práškový250gramov
Cukor trstinový100gramov
Džem marhuľový2polievkové lyžice
Jablká600gramov
Jedlá želatina10gramov
Korenie kardamón mletý¼čajovej lyžičky
Kypriaci prášok do pečiva10gramov
Mandle lupienky3polievkové lyžice
Mandle mleté60gramov
Maslo
Múka polohrubá200gramov
Múka polohrubá
Orechy lieskové mleté60gramov
Smotana na šľahanie (30-33% tuku)500mililitrov
Soľ1štipka
Stužovač šľahačky2balíčky
Vaječný bielok4kusy
Vaječný žĺtok4kusy
Voda300mililitrov
Zázvor mletý½čajovej lyžičky
Škorica mletá½čajovej lyžičky

1. 

vaječný bielok 4 ks  soľ 1 štipka

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

2. 

vaječný žĺtok 4 ks  cukor práškový 250 g

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.

3. 

voda 150 ml

Zašľaháme vodu.

4. 

orechy lieskové mleté 60 g  mandle mleté 60 g

Pridáme mleté orechy,...

5. 

múka polohrubá 200 g  kypriaci prášok do pečiva 10 g

...múku zmiešanú s kypriacim práškom a zamiešame.

6. 

Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

7. 

maslo  múka polohrubá

Cesto nalejeme do tortovej formy(priemer 24 cm) vymastenej maslom a vysypanej múkou.

8. 

Pečieme 30 min. pri teplote 180°C.

9. 

jablká 600 g

Jablká ošúpeme a nahrubo postrúhame.

10. 

citrónová šťava 1 PL  cukor trstinový 100 g  škorica mletá ½ ČL  korenie kardamón mletý ¼ ČL  zázvor mletý ½ ČL

Vložíme ich do hrnca, polejeme citrónovou šťavou, pridáme cukor a koreniny. Premiešame, uvedieme do varu a krátko povaríme (jablká musia len ľahko zmäknúť, nesmú sa rozvariť na kašu). Necháme chladnúť na izbovú teplotu.

11. 

voda 150 ml  jedlá želatina 10 g

Vo vode rozpustíme a zohrejeme želatinu (postupujeme podľa návodu na obale). Želatinu vmiešame do chladnúcich jabĺk.

12. 

Korpus prekrojíme na polovicu.

13. 

Na spodnú časť rovnomerne rozotrieme jablkovú plnku a uhladíme.

14. 

džem marhuľový 2 PL

Vrchnú časť potrieme džemom.

15. 

Vrchnú časť korpusu položíme na spodnú tak, aby sa spojila plnka s džemom.

16. 

smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 ml  stužovač šľahačky 2 bal

Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a vmiešame stužovače. Šľahačku natrieme na vrch torty.

17. 

mandle lupienky 3 PL

Mandle nasucho opražíme a posypeme nimi šľahačku.

18. 

Necháme najmenej 4 hodiny tuhnúť v chlade. Pokrájame na porcie a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť