Jablkovo orechová torta

Vynikajúca torta s orieškovým korpusom, jabĺčkovou plnkou, šlahačkou a posýpkou z mandlových lupienkov.
recept,fotorecept,orechy lieskové mleté,mandle mleté,jablká,Torty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 1 4 | polievková lyžica kcal | |
cukor práškový | 250 970 | gramov kcal | |
cukor trstinový | 100 396 | gramov kcal | |
džem marhuľový | 2 72 | polievkové lyžice kcal | |
jablká | 600 366 | gramov kcal | |
jedlá želatina | 10 36 | gramov kcal | |
korenie kardamón mletý | ¼ 5 | čajovej lyžičky kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 10 8 | gramov kcal | |
mandle lupienky | 3 281 | polievkové lyžice kcal | |
mandle mleté | 60 346 | gramov kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
múka polohrubá | 200 712 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
orechy lieskové mleté | 60 388 | gramov kcal | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 1555 | mililitrov kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
stužovač šľahačky | 2 ?? | balíčky kcal | |
vaječný bielok | 4 68 | kusy kcal | |
vaječný žĺtok | 4 228 | kusy kcal | |
voda | 300 0 | mililitrov kcal | |
zázvor mletý | ½ 3 | čajovej lyžičky kcal | |
škorica mletá | ½ 7 | čajovej lyžičky kcal |
Recept


.jpg?mtime=1728737766)

5.
múka polohrubá 200 gramov • kypriaci prášok do pečiva 10 gramov
...múku zmiešanú s kypriacim práškom a zamiešame.

6.
Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

7.
Cesto nalejeme do tortovej formy(priemer 24 cm) vymastenej maslom a vysypanej múkou.

8.
Pečieme 30 min. pri teplote 180°C.


10.
citrónová šťava 1 polievková lyžica • cukor trstinový 100 gramov • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • korenie kardamón mletý ¼ čajovej lyžičky • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky
Vložíme ich do hrnca, polejeme citrónovou šťavou, pridáme cukor a koreniny. Premiešame, uvedieme do varu a krátko povaríme (jablká musia len ľahko zmäknúť, nesmú sa rozvariť na kašu). Necháme chladnúť na izbovú teplotu.

11.
voda 150 mililitrov • jedlá želatina 10 gramov
Vo vode rozpustíme a zohrejeme želatinu (postupujeme podľa návodu na obale). Želatinu vmiešame do chladnúcich jabĺk.

12.
Korpus prekrojíme na polovicu.

13.
Na spodnú časť rovnomerne rozotrieme jablkovú plnku a uhladíme.


15.
Vrchnú časť korpusu položíme na spodnú tak, aby sa spojila plnka s džemom.

16.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov • stužovač šľahačky 2 balíčky
Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a vmiešame stužovače. Šľahačku natrieme na vrch torty.


18.
Necháme najmenej 4 hodiny tuhnúť v chlade. Pokrájame na porcie a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!