Jablkovo orechová torta
Vynikajúca torta s orieškovým korpusom, jabĺčkovou plnkou, šlahačkou a posýpkou z mandlových lupienkov.
recept,fotorecept,orechy lieskové mleté,mandle mleté,jablká,Torty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 1 | polievková lyžica | |
cukor práškový | 250 | gramov | |
cukor trstinový | 100 | gramov | |
džem marhuľový | 2 | polievkové lyžice | |
jablká | 600 | gramov | |
jedlá želatina | 10 | gramov | |
korenie kardamón mletý | ¼ | čajovej lyžičky | |
kypriaci prášok do pečiva | 10 | gramov | |
mandle lupienky | 3 | polievkové lyžice | |
mandle mleté | 60 | gramov | |
maslo | - | ||
múka polohrubá | 200 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
orechy lieskové mleté | 60 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
soľ | 1 | štipka | |
stužovač šľahačky | 2 | balíčky | |
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
voda | 300 | mililitrov | |
zázvor mletý | ½ | čajovej lyžičky | |
škorica mletá | ½ | čajovej lyžičky |
Recept


.jpg)

5.
múka polohrubá 200 gramov • kypriaci prášok do pečiva 10 gramov
...múku zmiešanú s kypriacim práškom a zamiešame.

6.
Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

7.
Cesto nalejeme do tortovej formy(priemer 24 cm) vymastenej maslom a vysypanej múkou.

8.
Pečieme 30 min. pri teplote 180°C.


10.
citrónová šťava 1 polievková lyžica • cukor trstinový 100 gramov • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • korenie kardamón mletý ¼ čajovej lyžičky • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky
Vložíme ich do hrnca, polejeme citrónovou šťavou, pridáme cukor a koreniny. Premiešame, uvedieme do varu a krátko povaríme (jablká musia len ľahko zmäknúť, nesmú sa rozvariť na kašu). Necháme chladnúť na izbovú teplotu.

11.
voda 150 mililitrov • jedlá želatina 10 gramov
Vo vode rozpustíme a zohrejeme želatinu (postupujeme podľa návodu na obale). Želatinu vmiešame do chladnúcich jabĺk.

12.
Korpus prekrojíme na polovicu.

13.
Na spodnú časť rovnomerne rozotrieme jablkovú plnku a uhladíme.


15.
Vrchnú časť korpusu položíme na spodnú tak, aby sa spojila plnka s džemom.

16.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov • stužovač šľahačky 2 balíčky
Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a vmiešame stužovače. Šľahačku natrieme na vrch torty.


18.
Necháme najmenej 4 hodiny tuhnúť v chlade. Pokrájame na porcie a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!