svetvomne.sk

Jablkovo orechová torta

    

Vynikajúca torta s orieškovým korpusom, jabĺčkovou plnkou, šlahačkou a posýpkou z mandlových lupienkov.

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
citrónová šťava1polievková lyžica
cukor práškový250gramov
cukor trstinový100gramov
džem marhuľový2polievkové lyžice
jablká600gramov
jedlá želatina10gramov
korenie kardamón mletý¼čajovej lyžičky
kypriaci prášok do pečiva10gramov
mandle lupienky3polievkové lyžice
mandle mleté60gramov
maslo-
múka polohrubá200gramov
múka polohrubá-
orechy lieskové mleté60gramov
smotana na šľahanie (30-33% tuku)500mililitrov
soľ1štipka
stužovač šľahačky2balíčky
vaječný bielok4kusy
vaječný žĺtok4kusy
voda300mililitrov
zázvor mletý½čajovej lyžičky
škorica mletá½čajovej lyžičky

1. 

vaječný bielok 4 kusy  soľ 1 štipka

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

2. 

vaječný žĺtok 4 kusy  cukor práškový 250 gramov

Žĺtky a cukor vyšľaháme do peny.

3. 

voda 150 mililitrov

Zašľaháme vodu.

4. 

orechy lieskové mleté 60 gramov  mandle mleté 60 gramov

Pridáme mleté orechy,...

5. 

múka polohrubá 200 gramov  kypriaci prášok do pečiva 10 gramov

...múku zmiešanú s kypriacim práškom a zamiešame.

6. 

Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

7. 

maslo  múka polohrubá

Cesto nalejeme do tortovej formy(priemer 24 cm) vymastenej maslom a vysypanej múkou.

8. 

Pečieme 30 min. pri teplote 180°C.

9. 

jablká 600 gramov

Jablká ošúpeme a nahrubo postrúhame.

10. 

citrónová šťava 1 polievková lyžica  cukor trstinový 100 gramov  škorica mletá ½ čajovej lyžičky  korenie kardamón mletý ¼ čajovej lyžičky  zázvor mletý ½ čajovej lyžičky

Vložíme ich do hrnca, polejeme citrónovou šťavou, pridáme cukor a koreniny. Premiešame, uvedieme do varu a krátko povaríme (jablká musia len ľahko zmäknúť, nesmú sa rozvariť na kašu). Necháme chladnúť na izbovú teplotu.

11. 

voda 150 mililitrov  jedlá želatina 10 gramov

Vo vode rozpustíme a zohrejeme želatinu (postupujeme podľa návodu na obale). Želatinu vmiešame do chladnúcich jabĺk.

12. 

Korpus prekrojíme na polovicu.

13. 

Na spodnú časť rovnomerne rozotrieme jablkovú plnku a uhladíme.

14. 

džem marhuľový 2 polievkové lyžice

Vrchnú časť potrieme džemom.

15. 

Vrchnú časť korpusu položíme na spodnú tak, aby sa spojila plnka s džemom.

16. 

smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov  stužovač šľahačky 2 balíčky

Zo smotany vyšľaháme tuhú šľahačku a vmiešame stužovače. Šľahačku natrieme na vrch torty.

17. 

mandle lupienky 3 polievkové lyžice

Mandle nasucho opražíme a posypeme nimi šľahačku.

18. 

Necháme najmenej 4 hodiny tuhnúť v chlade. Pokrájame na porcie a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť