Cézar šalát
"Caesar salad" vytvoril v roku 1924 taliansky šéfkuchár Caesar Cardini vo svojej reštaurácií v Tichuane, Mexiko. Zostavovali ho v rámci šou priamo na stole pred klientom. V tom čase sa podával ešte bez ančovičiek.
recept,fotorecept,ančovičky,horčica dijonská,kuracie prsia,šalát rímsky,Mäsové šaláty
Mäsové šaláty
Kategórie
Mäsové šaláty
Ingrediencie
Ingrediencie
ančovičky | 30 | gramov | |
cesnak | 1 | ||
citrónová šťava | 3 | polievkové lyžice | |
horčica dijonská | 1 | čajová lyžička | |
kapary | 2 | čajové lyžičky | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
kuracie prsia | 300 | gramov | |
olej olivový | 1.5 | decilitra | |
rožok biely | 2 | kusy | |
soľ | - | ||
syr Parmezán | 1 | polievková lyžica | |
syr Parmezán | 10 | gramov | |
vajce slepačie | 3 | kusy | |
worcestrová omáčka | 1 | čajová lyžička | |
šalát rímsky | 200 | gramov |
Recept
1. Krutóny
rožok biely 2 kusy
Pečivo si nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom, premiešame a necháme zapiecť približne 15 min. do zlatova.
2. Dresing
vajce slepačie 1 kus
Vajce opatrne vložíme do vriacej vody, pomaly aby neprasklo a nevytieklo. Varíme 45 sekúnd a vyberieme.
3.
worcestrová omáčka 1 čajová lyžička • citrónová šťava 3 polievkové lyžice • cesnak 1 s • soľ • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • ančovičky 30 gramov • kapary 1 čajová lyžička • horčica dijonská 1 čajová lyžička
Do mixéra si dáme mierne predvarené vajce, Worchestrovu omáčku, šťavu z jedného citrónu, strúčik cesnaku, soľ, korenie, ančovičky, kapary a lyžičku horčice.
4.
syr Parmezán 1 polievková lyžica • olej olivový 1.5 decilitra
Pridáme nastrúhaný parmezán a postupne prilievame olej za stáleho mixovania.
6. Servírovanie
kapary 1 čajová lyžička • vajce slepačie 2 kusy • syr Parmezán 10 gramov • šalát rímsky 200 gramov
Natrháme si šalátové listy a premiešame s dresingom. Na vrch nasypeme krutóny, kuracie mäso, vajíčko a kapary. Posypeme hoblinkami z parmezánu.
Dobrú chuť!