Cézar šalát

"Caesar salad" vytvoril v roku 1924 taliansky šéfkuchár Caesar Cardini vo svojej reštaurácií v Tichuane, Mexiko. Zostavovali ho v rámci šou priamo na stole pred klientom. V tom čase sa podával ešte bez ančovičiek.
recept,fotorecept,ančovičky,horčica dijonská,kuracie prsia,šalát rímsky,Mäsové šaláty
Mäsové šaláty
Kategórie
Mäsové šaláty ›Ingrediencie
Ingrediencie
ančovičky | 30 64 | gramov kcal | |
cesnak | 1 6 | kcal | |
citrónová šťava | 3 10 | polievkové lyžice kcal | |
horčica dijonská | 1 12 | čajová lyžička kcal | |
kapary | 2 30 | čajové lyžičky kcal | |
korenie čierne mleté | ½ 9 | čajovej lyžičky kcal | |
kuracie prsia | 300 330 | gramov kcal | |
olej olivový | 1.5 1319 | decilitra kcal | |
rožok biely | 2 ?? | kusy kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
syr Parmezán | 1 59 | polievková lyžica kcal | |
syr Parmezán | 10 40 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal | |
worcestrová omáčka | 1 4 | čajová lyžička kcal | |
šalát rímsky | 200 34 | gramov kcal |
Recept
1. Krutóny
rožok biely 2 kusy
Pečivo si nakrájame na kocky, pokvapkáme olejom, premiešame a necháme zapiecť približne 15 min. do zlatova.

2. Dresing
vajce slepačie 1 kus
Vajce opatrne vložíme do vriacej vody, pomaly aby neprasklo a nevytieklo. Varíme 45 sekúnd a vyberieme.
3.
worcestrová omáčka 1 čajová lyžička • citrónová šťava 3 polievkové lyžice • cesnak 1 s • soľ • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • ančovičky 30 gramov • kapary 1 čajová lyžička • horčica dijonská 1 čajová lyžička
Do mixéra si dáme mierne predvarené vajce, Worchestrovu omáčku, šťavu z jedného citrónu, strúčik cesnaku, soľ, korenie, ančovičky, kapary a lyžičku horčice.
4.
syr Parmezán 1 polievková lyžica • olej olivový 1.5 decilitra
Pridáme nastrúhaný parmezán a postupne prilievame olej za stáleho mixovania.


6. Servírovanie
kapary 1 čajová lyžička • vajce slepačie 2 kusy • syr Parmezán 10 gramov • šalát rímsky 200 gramov
Natrháme si šalátové listy a premiešame s dresingom. Na vrch nasypeme krutóny, kuracie mäso, vajíčko a kapary. Posypeme hoblinkami z parmezánu.

Dobrú chuť!