svetvomne.sk

Balkánsky koláč z lístkového cesta

    

Banista - balkánsky syrový slaný koláč. Tradične sa pripravuje zo špeciálneho syra filo. Jeho verzia v lístkovom ceste je rovnako chutná.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:   

 

 
 
balkánsky syr200gramov
cesnak2strúčiky
cesto lístkové275gramov
jogurt biely 3,5% tuku60gramov
korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
maslo-
vajce slepačie2kusy

1. 

balkánsky syr 200 gramov

Syr nahrubo nastrúhame.

2. 

jogurt biely 3,5% tuku 60 gramov  vajce slepačie 1 kus  cesnak 2 strúčiky  korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky

Pridáme jogurt, vajce, dva strúčiky očisteného, pretlačeného cesnaku a korenie. Zamiešame.

3. 

cesto lístkové 275 gramov

Lístkové cesto zvinuté na papieri na pečenie rozbalíme a zľahka trochu rozvaľkáme. Pokrájame ho na tri rovnako dlhé pásy po šírke. Pásy postupne plníme plnkou a okraje potierame vajíčkom. Do každého pásu ide 1/3 plnky. Okraje pritlačíme k sebe...

4. 

vajce slepačie 1 kus  maslo

...a prvý pás prenesieme a pokladáme do tvaru slimáka v strede maslom vymazanej formy. Cesto je krehké, ľahko sa trhá, preto pri manipulácii s ním ho podoberáme dlhým širším nožom. Ak vám plnka z neho na niektorých miestach vyteká nevadí to, po upečení sa všetko prepojí. Na prvého slimáka napájame ďalšie pásy. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.

5. 

Pokiaľ používame tortovú formu pripojíme okraj.

6. 

Pečieme 25 min. pri teplote 180°C.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť