svetvomne.sk

Balkánsky koláč z lístkového cesta

     

Banista - balkánsky syrový slaný koláč. Tradične sa pripravuje zo špeciálneho syra filo. Jeho verzia v lístkovom ceste je rovnako chutná.

Kuchtil

Počet porcií

8

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

stredná

 

Kategórie:   

 

 
 
Balkánsky syr200gramov
Cesnak2strúčiky
Cesto lístkové275gramov
Jogurt biely 3,5% tuku60gramov
Korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
Maslo
Vajce slepačie2kusy

1. 

balkánsky syr 200 g

Syr nahrubo nastrúhame.

2. 

jogurt biely 3,5% tuku 60 g  vajce slepačie 1 ks  cesnak 2 strúčiky  korenie čierne mleté ¼ ČL

Pridáme jogurt, vajce, dva strúčiky očisteného, pretlačeného cesnaku a korenie. Zamiešame.

3. 

cesto lístkové 275 g

Lístkové cesto zvinuté na papieri na pečenie rozbalíme a zľahka trochu rozvaľkáme. Pokrájame ho na tri rovnako dlhé pásy po šírke. Pásy postupne plníme plnkou a okraje potierame vajíčkom. Do každého pásu ide 1/3 plnky. Okraje pritlačíme k sebe...

4. 

vajce slepačie 1 ks  maslo

...a prvý pás prenesieme a pokladáme do tvaru slimáka v strede maslom vymazanej formy. Cesto je krehké, ľahko sa trhá, preto pri manipulácii s ním ho podoberáme dlhým širším nožom. Ak vám plnka z neho na niektorých miestach vyteká nevadí to, po upečení sa všetko prepojí. Na prvého slimáka napájame ďalšie pásy. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom.

5. 

Pokiaľ používame tortovú formu pripojíme okraj.

6. 

Pečieme 25 min. pri teplote 180°C.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť