Koláč z kyslého mlieka s broskyňami
Obľúbený a dnes už tradičný hrnčekový koláč z kyslého mlieka, plný chutného ovocia.
recept,fotorecept,mlieko plnotučné 3,5%,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
broskyne kompótované | 300 | gramov | |
brusnice sušené | ¾ | hrnčeka | |
cukor kryštálový | 1.5 | hrnčeka | |
cukor práškový | - | ||
hrozienka | ¾ | hrnčeka | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
maslo | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 1 | liter | |
múka hrubá | 1 | hrnček | |
múka polohrubá | 2 | hrnčeky | |
múka polohrubá | - | ||
olej slnečnicový | 1 | hrnček |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 1 liter
Čerstvé mlieko nalejeme do hrnca, prikryjeme a necháme 12 hodín kysnúť pri izbovej teplote. Potom mlieko vložíme do chladničky a necháme postáť ďalších 12 hodín.
2.
hrozienka ¾ hrnčeka • brusnice sušené ¾ hrnčeka
Hrnček (pohár) 200 ml
Hrozienka a brusnice umyjeme a necháme postáť vo vode. Potom ich scedíme.
4.
múka polohrubá 2 hrnčeky • múka hrubá 1 hrnček • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička
Do misy nasypeme obe múky a zmiešame so sódou bikarbónou.
5.
cukor kryštálový 1.5 hrnčeka • olej slnečnicový 1 hrnček
Pridáme cukor, 3 hrnčeky mlieka (ktoré sme si nechali skysnúť) a olej. Dobre premiešame.
6.
Vmiešame hrozienka a brusnice.
8.
Cesto vylejeme do pripraveného plechu a navrch poukladáme broskyne.
9.
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 20-30 minút. Pomocou drevenej špajdle skúsime či je koláč upečený, a to tak, že ju zapichneme do koláča a po vytiahnutí nám na jej konci nezostane lepivé cesto. Upečený koláč posypeme preosiatym práškovým cukrom.
Dobrú chuť!