Čakanková mliečna polievka

Chutná a zdravá polievka z čakanky pukovej.
recept,fotorecept,čakanka šalátová puková,mlieko polotučné 1,5%,Zeleninové polievky,Jedlá pre deti
Zeleninové polievky
Ingrediencie
Ingrediencie
| korenie rasca drvená | ½ 9  | čajovej lyžičky kcal  | |
| mlieko polotučné 1,5% | 250 120  | mililitrov kcal  | |
| muškátový oriešok mletý | 1 ??  | štipka kcal  | |
| múka hladká | 20 70  | gramov kcal  | |
| pažítka | 2 16  | polievkové lyžice kcal  | |
| pšeničná krupica (detská dehydrovaná) | 30 109  | gramov kcal  | |
| soľ | ½ 0  | čajovej lyžičky kcal  | |
| soľ | 0 ??  | kcal  | |
| vajce slepačie | 1 88  | kus kcal  | |
| voda | 750 0  | mililitrov kcal  | |
| čakanka šalátová puková | 500 85  | gramov kcal  | 
Recept
1.
čakanka šalátová puková 500 gramov
Čakanky umyjeme a zo stredu odstránime horký hlúb. Ak polievku nevaríme pre deti môžeme hlúb aspoň v jednej polovici čakanky ponechať - polievka bude mať výraznejšiu nahorklú príchuť a deťom by nechutila. Treba zvážiť či a koľko hlúbu ponecháme aj pri varení polievky pre dospelých, tiež môže niekomu horkosť polievky vadiť.

2.
voda 750 mililitrov • korenie rasca drvená ½ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky
Čakanky po odstránení hlúbov nakrájame, vložíme do vody, pridáme rascu a soľ (pre deti nesolíme). Varíme od zovretia 15 minút.

3.
Uvarenú čakanku vo vode v ktorej sa varila vymixujeme ponorným mixérom do hladka.

4.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • múka hladká 20 gramov
Z mlieka a múky pripravíme zátrepku, ktorú vlejeme do horúcej polievky a varíme do jemného krémového zhustnutia.

5.
vajce slepačie 1 kus • pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 30 gramov
Vajce rozšľaháme s krupicou, necháme chvíľu odstáť a potom riedke cestíčko cez vidličku pomaly prelejeme do polievky, prevaríme. Z cestíčka vzniknú drobné halušky.


7.
soľ • muškátový oriešok mletý 1 štipka
...a necháme v nej roztopiť kúsok masla. Podľa chuti dosolíme a pridáme muškátový oriešok (pre deti oriešok nepridávame ani nesolíme).

Dobrú chuť!
























