Všetky recepty > Hlavné jedlá

Bryndzové pirohy

Obľúbené tradičné slovenské pirohy so smotanou a slaninou. Servírujeme podľa chuti posypané nasekanou pažítkou, nasekaným kôprom, alebo smaženou cibuľkou.

 

Počet porcií: 8

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-orange

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

zemiaky 400 g

Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred). Vychladené ich ošúpeme a najemno postrúhame. Z uvedeného množstva nám zostane po ošúpaní a nastrúhaní 300 g čistých zemiakov. Tie rozdelíme na polovicu.

2. Cesto na pirohy

múka polohrubá 700 g  voda 300 ml

Jednu polovicu pripravených zemiakov (150g) vložíme do hlbokej nádoby, pridáme múku a vodu. Vymiesime tuhé, kompaktné cesto.

Cesto na pirohy

3. 

Cesto preložíme na pracovnú dosku, opäť ho dobre premiesime a rozdelíme na tri bochníky. Každý bochník ešte samostatne na doske vymiesime. Bochníky prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme ich 20 minút odpočívať.

4. Bryndzová plnka do pirohov

maslo 50 g  bryndza 250 g

Druhú polovicu pripravených zemiakov (150g) vymiešame s maslom a bryndzou.

Bryndzová plnka do pirohov

5. Slaninové oškvarky

slanina prerastená 400 g

Slaninu nakrájame na menšie kocky a častým premiešavaním vypražíme oškvarky.

Slaninové oškvarky

6. 

múka hladká

Bochník cesta vyvaľkáme natenko (2mm) na pomúčenej doske. Cesto je pevné, ale zároveň pružné a vláčne, dobre sa s ním pracuje. Pomocou formičky na pirohy vykrojíme kolieska. Kolieska môžeme vykrojiť aj väčším hrnčekom.

7. 

Do stredu každého kolieska vložíme časť plnky - primerane k veľkosti kolieska. Koliesko vložíme do formičky na pirohy a vytvoríme piroh. Piroh môžeme vytvoriť aj z kolieska ktoré vykrojíme hrnčekom - okraje postláčame vidličkou.

8. Varenie pirohov

voda 3.5 l  soľ 2 ČL  olej slnečnicový 2 PL

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu so soľou a olejom. Do vriacej vhodíme prvé spracované pirohy (z jedného bochníka máme cca 18 pirohov). Po vhodení posledného pirohu nastavíme časovač a pirohy 6 minút varíme vo vriacej vode.

Varenie pirohov

9. 

voda

Uvarené pirohy vyberieme do cedníka a rýchlo ich prepláchneme vlažnou vodou.

10. 

masť bravčová 2 ČL

Odkvapkané ich vložíme do misy a pridáme masť ktorá sa teplom z pirohov roztopí. Spracujeme ostatné cesto a ďalšie uvarené pirohy pridáme k prvým. Jemným pretriasaním uzavretej nádoby ich premiešame a omastíme. Do doby podávania ich podľa tradície uložíme v uzavretej nádobe pod lôžkoviny (periny). Takto si uchovajú teplo.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniec
Recepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyneRecepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyne
Recepty na letné grilovanieVianočné receptyVeľkonočné receptyHalloween
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť