Vianočné mafiny
Jemné a nadýchané príležitostné mafinky.
recept,fotorecept,škorica mletá,lekvár marhuľový,orechy vlašské mleté,poleva cukrárska čokoládová,marcipán,Mafiny,Vianočné recepty
Mafiny
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 120 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
kakao - prášok | 2 | polievkové lyžice | |
kypriaci prášok do perníka | 2 | čajové lyžičky | |
lekvár marhuľový | 3 | polievkové lyžice | |
marcipán | 50 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 300 | mililitrov | |
múka hladká | 400 | gramov | |
olej slnečnicový | 100 | mililitrov | |
orechy vlašské mleté | 50 | gramov | |
poleva cukrárska čokoládová | 150 | gramov | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 50 | mililitrov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1.
múka hladká 400 gramov • cukor kryštálový 120 gramov • kakao - prášok 2 polievkové lyžice • škorica mletá 1 čajová lyžička • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 50 mililitrov • olej slnečnicový 100 mililitrov • vajce slepačie 2 kusy • lekvár marhuľový 3 polievkové lyžice • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička • kypriaci prášok do perníka 2 čajové lyžičky
Do misy nasypeme múku, cukor, kakao a škoricu. Prilejeme mlieko, smotanu a olej. Pridáme vajíčka a lekvár. Všetko premiešame varechou a prisypeme sódu s kypriacim práškom.
2.
Potom zmes dobre rozšľaháme, najlepšie elektrickým šľahačom.
4.
Cesto naplníme takmer povrch do papierových košíčkov vložených do foriem na mafiny.
5.
Pečieme v rúre na 180°C 25-30 minút. Plech umiestnime na najvyššiu mriežku v rúre.
6.
poleva cukrárska čokoládová 150 gramov
Po upečení necháme mafiny vychladnúť a vyberieme ich z foriem. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Vršky mafinov do nej namočíme...
7.
... a necháme stuhnúť v chlade.
8.
marcipán 50 gramov
Marcipán rozvaľkáme na doske posypanej škrobom. Vykrojíme z neho hviezdičky. Necháme stuhnúť v chlade.
9.
Hviezdičky jemne navlhčíme vodou...
10.
... a vzápätí prilepíme na mafiny.
11.
Uchovávame v chlade. Pečivo pečieme príležitostne a konzumujeme v priebehu 3-4 dní.
Dobrú chuť!